20 dog i Love Parade-trängseln

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: krister hansson

Festivalolyckan i Tyskland krävde på måndagen sitt tjugonde dödsoffer.

Pressen på borgmästaren i staden Duisburg att avgå ökar efter hans och stadens hantering av händelsen.

Många fler skadades i tragedin än vad som först blev känt, meddelade åklagarmyndigheten och skrev upp antalet skadade till minst 511 på måndagen, då en kvinna avled av sina skador.

Hård kritik

Myndigheterna hade varnats före arrangemanget om att Duisburg var en för liten stad för att arrangera en av Europas största musikfestivaler, och säkerhetsåtgärderna har kritiserats mycket hårt.

"Även om åklagarna fortfarande arbetar med sin utredning står det klart att stadshuset i Duisburg misslyckats totalt", skriver lokaltidningen Neue Rhein Zeitung i sin ledare.

"Även medan skadade människor låg döende på sjukhus försökte stadens tjänstemän prata sig ur (ansvaret) och försvarade säkerhetsplanen", skriver tidningen.

Borgmästaren angrips

Borgmästare Adolf Sauerland är en av dem som angrips, sedan han i söndags beskrev säkerhetsarrangemangen som "solida" och delvis skyllde kaoset på offren.

Enligt polisen dog de offren när de försökte ta sig ur den enorma trängseln vid den tunnel som var festivalens enda ingång.

Den Kölnbaserade dagstidningen Stadt-Anzeiger rapporterade att Sauerland varnades skriftligt redan i oktober i fjol för att platsen för festivalen var för liten för det väntade antalet deltagare. Enligt Der Spiegel fanns bara tillstånd för 250 000 besökare, att jämföra med de 1,4 miljoner som arrangörerna säger deltog.

TT

Publicerad: