Nyheter

Efter upploppen i Rinkeby: Hårdare tag från polisen

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Ministrar besökte upploppsplatsen

Efter de våldsamma upplopp i Rinkeby har polisen och regeringen tröttnat – och utlovar hårdare tag.

– Vi kommer att ingripa kraftfullt mot alla tecken på fortsatta upplopp, säger länspolismästare Carin Götblad i ett pressmeddelande.

Utbildningsminister Jan Björklund håller med:

– Polisen ska arbeta med mycket stor beslutsamhet, säger han.

Under natten till i dag eskalerade oroligheterna i Rinkeby.

Vid Rinkebyskolan brann en sidobyggnad ned till grunden och brandattentat riktades mot både polis och brandkår.

Hårdare tag

Nu kommer polisen att vara beredda att ta till hårdare tag mot personer som motarbetar dem.

– Vi kommer att ingripa kraftfullt mot alla tecken på fortsatta upplopp. Nu pågår också ett intensivt arbete för att identifiera och gripa personer som deltagit i upploppen, säger länspolismästare Carin Götblad i ett pressmeddelande.

Besök från regeringen

Vid lunchtid på onsdagen besöktes Rinkebyskolan av utbildningsminister Jan Björklund och integrationsminister Nyamko Sabuni. Även politikerna lovade krafttag mot från polisens sida.

– Kortsiktigt måste polisen vara beredd att arbeta med mycket stor beslutsamhet och få fatt ungdomarna och tala dom till rätta. De måste eskortera och med stor beslutsamhet se till att räddningstjänst kommer fram, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Det är ett underbetyg för integrationen i Sverige de senaste 40 åren. Vi har stora problem i ett antal områden i storstädernas förorter.

Att det för andra natten i rad har varit våldsamheter i Rinkeby beklagar utbildninsministern.

– Jag känner sorg över att det inträffat men också en beslutsamhet över att samhället inte kan acceptera detta. Även invånarna i Rinkeby är oroliga, både för det som händer och bilden av sin stadsdel, säger Jan Björklund.

Även integrationsminister Nyamko Sabuni var bestört över kravallerna.

– Oavsett orsak så finns det inga samhällsproblem som ursäktar ett sådant här beteende. Det får inte komma till en situation där ambulans och polis är rädda för att åka ut till vissa områden. Medborgarna i Rinkeby förtjänar samma trygghet som alla andra, säger hon till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: