Nu hotar raskrig

Av: Staffan Heimerson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan gå till attack under fotbolls-VM

rasistledare machetemördad Eugène Terre’Blance (ett taget efternamn som betyder ”vit jord” på franska) bildade sitt parti 1972 för att ”skydda boernas ättlingars rättigheter”.
Foto: Foto: AFP
rasistledare machetemördad Eugène Terre’Blance (ett taget efternamn som betyder ”vit jord” på franska) bildade sitt parti 1972 för att ”skydda boernas ättlingars rättigheter”.

JOHANNESBURG. Sextiosex dagar före fotbolls-VM balanserar Sydafrika i dag på randen till omfattande raskravaller.

Landets rasistiske höger-ledare Eugène Terre’Blance – en osannolik, 69-årig, vitskäggig Vilda västern-figur i bredbrättad hatt och tidigare polisman – mördades på sin ranch i landets nordvästhörn.

Terre’Blanches efterträdare som ledare för högerextremistiska Afrikaner Weerstandsbeweging, de vita boernas motståndsrörelse, Andre Visagie sa i går kväll:

– Vårt parti planerar ett svar. Mordet på Terre’Blanche är en krigsförklaring från den svarta folkgruppens sida.

Bråk om lönen

Två anställda på Terre’Blances ranch, en 21-åring och en 15-åring, har anhållits för mordet på påskafton. Det utfördes med machete och anses inte vara politiskt betingat då det gällde en lönetvist med svarta arbetare på ranchen.

Mordet kommer i kölvattnet på en yttrandefrihetskonflikt i landet. I flera veckor hade ledaren för ANC:s ungdomsförbund, Julius Malema, turnerat landet runt och provokativt sjungit en gammal kampsång: ”Skjut en boer!”

Sången betraktades å ena sidan som en del av ANC:s ärorika befrielsehistoria, å andra sidan som en uppmaning till brott. Högsta domstolen förbjöd i förra veckan texten att sjungas.

”Kräver hämnd”

Det uppskattas att sedan befrielsen 1994 har cirka 3 000 vita bönder mördats; en rutin som inte vållar stora rubriker.

– Våra medlemmar kräver hämnd, sa Visagie.

Samtidigt manade landets president Jacob Zuma – mentor till den utmanande 29-årige Malema som fostrats till arvtagare i partiet – till lugn.

Få tror att presidenten blir bönhörd. Visserligen har Sydafrika under sina 16 år som demokrati och ”regnbågsnation” till stor del varit befriat från synliga rasmotsättningar. Men med mordet och de hårda orden kan den tunna hinnan av samförstånd rivas upp.

Den vite partiledaren Visagie sa:

– Det finns människor som hotar med våldsaktioner. Vi manar dem att vänta så att vi kan samordna våra handlingar över hela landet.

Detta kan, noterade observatörer, inträffa under VM-månaderna juni och juli.

– Vi önskar hjälp från utlandet, bland annat med vapen.

Publicerad: