Nyheter

Svenska delegater utvisades från Israel

Av: 

Erik Nises

NYHETER

Alla med arabiskt ursprung stoppades på flygplatsen

En svensk fredsgrupp stoppades på Tel Avivs flygplats i morse.

Alla delegater med arabiskt ursprung utvisades efter hårda förhör.

Svenska ambassaden får ingen förklaring till beslutet.

-Ville de arbeta för fred borde de rulla ut en röd matta för oss, säger Jonatan Stanczak, medlem i gruppen.

Gruppen som består av svenskar med både judisk och arabisk bakgrund var på väg till Israel för att besöka platser både i Israel och Palestina. Men när de landade klockan sex i morse hamnade de i långa förhör.

-Alla de palestinska delegaterna samt Tigran Feiler stoppades direkt i passkontrollen och togs in i förhörsrum. De hölls där i åtta timmar innan Lama, Salam och Samaa fick meddelandet att de ska förvisas, säger Jonatan Stanczak, medlem i projektet som har både svenskt och israeliskt medborgarskap.

Tigran Feiler, som är jude, tvingades skriva under ett kontrakt där han förband sig att inte besöka palestinska områden och betala 10 000 kronor i deposition innan han släpptes in.

”Har varit här flera gånger”

-Jag kom in efter elva timmar. Jag har varit här väldigt många gånger eftersom jag har släkt här men det här är första gången fick jag uppleva det som många palestinier upplever jämt, säger Feiler.

Systrarna Lama och Salam Abu-Iseifan samt Samaa Sarsour, som alla har palestinskt ursprung, fick ingen annan förklaring till beslutet än att det rörde sig om säkerhetsskäl.

De judiska delegaterna som släpptes in kontaktade genast svenska ambassaden i Tel Aviv som tog kontakt med israeliska UD. Problemet är bara att säkerhetstjänsten på flygplatsen inte kommunicerar med UD i landet.

-De har inte kunnat förklara skälen till avvisningarna och anledningen är att säkerhetstjänsten på flygplatsen är självständig och kan fatta den här typen av beslut utan att hålla israeliska UD underrättade, säger Teo Zetterman på UD:s pressjour.

Både judar och araber deltar

"Skolprojektet - Låt oss tala om fred" arbetar med information om Mellanösternkonflikten i svenska skolor. I projektet deltar både judar och araber och alla medlemmar ska själva besöka Israel och Palestina för att samla information och erfarenheter från området.

-Vi skulle gå på förintelsemuseet, besöka ett fredscentrum, få information om situationen för barn i de ockuperade områdena och även besöka staden Sderot som utsatts för raketbeskjutningar från Gaza, säger Jonatan Stanczak.

Svenskarna med arabiskt ursprung sitter nu på Ben Gurion-flygplatsen och tvingas flyga tillbaks till Sverige i morgon bitti.

-Vi vet inte hur vi ska göra. Nu har vi inga representanter från den palestinska sidan så vi kan inte uppfylla projektets syfte, säger Jonatan Stanczak.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: