”Jag känner mig som ett rovdjur”

NYHETER

Stefans flickvän blev våldtagen – nu försöker de rädda förhållandet

Foto: Stefan och Anna hoppas på att kunna rädda sitt förhållande, men båda fruktar att de inte kommer att överleva krisen. ”Hon är så kränkt och fylld av hat. Det finns ingen plats för oss längre”, säger han. Mannen på bilden har inte med texten att göra.

Två unga förälskade människor.

Och en natt som förstörde allt.

– Det har gått ett år sedan våldtäkten… och jag känner mig fortfarande som ett rovdjur varje gång jag försöker röra henne, säger Stefan, 26.

Det började som en vanlig after work med kollegorna på nationaldagen i fjol.

Men 27-åriga Anna, som bor i en av Sveriges större städer, tog några drinkar för mycket. Då hennes sambo var bortrest med jobbet såg en kvinnlig kollega till att hon kom hem ordentligt. En manlig kollega ansluter och tar över. Han lovar kvinnan att ”se till att Anna kommer i säng”.

Det som hände efteråt finns det två versioner av.

Mannens, som går ut på att kvinnan – som var så berusad att hon knappt kunde stå – visst ville ha sex med honom.

Och Annas version, där hon berättar hur hon vaknade upp i sängen med honom på sig. I sig. Hur hon förtvivlad grät och sa nej, om och om igen. Hur hon var chanslös.

Dagen efter åker Anna till sjukhuset och berättar att hon blivit våldtagen. Det tas prover. Kopplas in polis.

Mannen grips, anhålls och tillbringar två dagar i häktet. Sedan släpps han.

Efter att hon anmält våldtäkten fick Anna ett samtal från jobbet. En chef meddelade att det var bäst att hon var hemma ett tag. Kollegorna ”tyckte att det inträffade var jobbigt”, sa han.

– Detta varit ett helvete på jorden. Och då vänder hennes arbetsgivare henne ryggen. Hur kan det bli så att min sambo är den som inte var välkommen tillbaka, men att han jobbar kvar?

Anna fick träffa en psykiatriker som konstaterade att hon drabbats av posttraumatiskt stressyndrom. Hon har nu varit sjukskriven i ett år.

– Hon har tappat över 20 kilo i vikt. Det är så fruktansvärt alltihopa. När vi träffades var hon en supersnygg vältränad tjej som vägde runt 67 kilo. Nu är hon bara skinn och ben. Hon vill inte ha former eller se ut som en kvinna längre, säger Stefan.

För två månader sedan kom telefonsamtalet de fruktat. Åklagaren la ned utredningen. Anna bröt ihop fullständigt av beskedet.

– Hon fick läggas in på psykiatrins avkutavdelning, säger Stefan tyst.

Där stannade hon i en och en halv månad.

– Det känns helt sjukt att han kan gå fri, att de inte trodde på henne. Vad ska man behöva? En riggad kamera och mikrofon i sovrummet för att bevisa hans skuld, säger Stefan.

Hans förtvivlan är bottenlös. När våldtäkten inträffade hade de båda varit ett par i två år.

– Vi var fortfarande nykära då. Jag hade träffat den personen jag skulle tillbringa resten av mitt liv med. Nu känns det som att jag kommer att förlora min älskade sambo. Vi håller varandra i handen, pussas ibland. Men hon klarar inte mer. Jag klarar inte mer. Hon tycker det är jobbigt när jag tar på henne… och jag känner mig som ett rovdjur när jag gör det.