Fick 250 000 kronor i p-böter på semestern

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Paret Olsson felparkerade båten – krävs på pengar

Foto: Joel Olsson

Gävleparet skulle segla runt Skandinavien.

Men notan för drömresan blev en chock.

Efter att ha låtit båten övervintra i Norge krävs paret på nästan 250 000 kronor i böter.

Det låter som en Norgehistoria – men är alldeles sant.

Gävleparet Kjell Olsson, 64, och Cecilia Olsson, 60, hade planerat sin drömresa runt Skandinavien i ett år.

Sommaren 2008 kastade de loss och seglade upp längs norska västkusten till Mo i Rana i Nordnorge. Där lade de båten i vinterförvar i den kommunala hamnen för att fortsätta seglatsen nästkommande sommar.

Krav på 250 000 kronor

I mars 2009 fick paret ett brev från norska tullen, som undrade över båtens värde och varför den låg i Norge. Kjell Olsson skrev tillbaka, berättade att båten var värd cirka 900 000 kronor och att de skulle fortsätta resan nästa sommar.

– Sen hörde vi inget och jag antog att man godtog förklaringen, säger han.

I maj 2009 åkte paret tillbaka till Norge för att sjösätta båten. De seglade upp till Narvik, skeppade båten med trailer över till Luleå och fortsatte hemåt längs med svenska kusten.

Hemma i Gävle väntade en obehaglig överraskning: Ett krav från norska tullen på närmare 250 000 svenska kronor.

Summan är moms på en fjärdedel av båtens värde, motoravgift samt ränta, och ska enligt norska bestämmelser betalas om en utlänning lämnar sin båt mer än sex veckor i Norge utan att själv befinna sig i landet.

"Trodde det var ett skämt"

Regeln började gälla den 1 januari 2009, alltså efter att båten lämnades.

– Man trodde ju först att det var ett skämt, säger Kjell Olsson.

En lång skriftväxling tog sin början. Norska tullen står fast vid sitt krav, men paret Olsson tänker inte betala böterna.

Hugo Tiberg, professor emeritus i fartygsrätt och sjöjuridik, säger till Gefle Dagblad att Norge bryter mot Europakonventionen när de försöker tillämpa en lag retroaktivt.

Fallet ska tas upp i Oslo tingsrätt.

– Jag har ju begått ett misstag, jag har inte informerat mig tillräckligt. Men om du felparkerar din bil får du ju inte en räkning på en fjärdedel av bilens värde. Jag tänker inte ge mig, säger Kjell Olsson.

Kunde sluppit böta

Enligt norska tullen hade paret sluppit böta om de upplyst tullen om att de lämnat båten i Norge.

– Då hade vi vetat att båten befann sig här och eventuellt kunde han ha fått ett undantag, säger Berit Aas, biträdande direktör vid norska Toll- og avgiftsdirektoratet till VG Nett.

Enligt Kjell Olsson har norska tullen hört av sig till svenska Tullverket för att be om hjälp med indrivning. Tullverket kunde på måndagskvällen inte uttala sig om ärendet.

– Det händer då och då att vi hjälper Norge med sånt här men det är inte särskilt vanligt, säger Maria Denker, informatör vid Tullverket.

Publicerad: