Bränner svenska flaggor i protest

Våldsamma protester mot Sverige pågår i Malaysia. Svenska flaggor har bränts och ropen har ekat.

I stormens öga står Lars Vilks.

Fler än 200 muslimer uppmanar Sveriges regering att vidta åtgärder mot de tidningar som publicerat Lars Vilks bilder av profeten Muhammed som rondellhund. Efter fredagsbönen i morse samlades ca 200 personer från muslimska organisationer och medlemmar ur ungdomsförbundet för det islamistiska partiet PAS utanför Sveriges ambassad i Malaysia. Tre representanter mötte Sveriges ambassadör i Malaysia, Helena Sångeland, och överlämnade ett protestbrev.

Brände Sverigs flagga

Därefter halade några personer ned den svenska flaggan utanför kansliet och brände den. Demonstranterna skrek ”länge leve islam” och ”ner med Sverige”. Många bar protestplakat med texter som ”ta lärdom av 9/11”, på andra plakat stod ”vi kämpar för våra rättigheter”.

– Det var mycket förvånande och något vi inte tolererar. Vi har polisanmält händelsen, säger Helena Sångeland, Sveriges ambassadör i Malaysia.

"Blir inga åtgärder"

Demonstranter har också bränt en bild på Lars Vilks vars bilder på Muhammed med hundkropp utlöst protesterna. Helena Sangeland uppmanar till bättre dialog med muslimer. Hon menar att det inte kan bli fråga om några aktioner mot de aktuella svenska dagstidningarna.

– Den svenska regeringen kommer inte att vidta några åtgärder mot tidningarna eftersom yttrandefriheten är så omfattande i den svenska grundlagen. Detta är inte förhandlingsbart, säger Helena Sangeland.

UD: "inte bra"

Svenska UD säger sig se allvarligt på dagens händelser.

– Det har varit demonstrationer utanför Svenska ambassaden under förmiddagen där 250-300 personer var inblandade. Det ska ha bränts flaggor också, säger Camilla Åkesson Lindblom, handläggare på Ud:s presstjänst.

Hur allvarligt ser ni på att svenska flaggan brändes?

– Klart att det inte ska få ske sådant, det är självklart väldigt tråkigt. Vi står i kontakt med ambassadören nu som är oskadd. Det finns överhuvudtaget inga uppgifter på personskador.

Vidtar ni några åtgärder?

– Det är mer än jag vet i nuläget. Helena kommar att arbeta kvar precis som vanligt, säger Camilla Åkesson Lindblom.

Domstolen i dag

I dag kommer en 44-årig algerier, som sitter häktad i Irland för telefonhot, att höras i domstolen. Mannen greps för drygt två veckor sedan tillsammans med sex andra personer misstänkta för mordplaner på konstnären Lars Vilks. Dagens förhandling hålls vid 11. 30 svensk tid. Enligt det irländska domstolsverket handlar det om en ren rutinförhandling för att 44-åringen fortsatt ska kunna hållas häktad.

Publisert: