’Känner avsky & skräck’

avEbba von Essen

NYHETER

Landskrona i chock efter vansinnesdådet

1 av 4
livshotande Här, på Skånes universitetssjukhus i Lund, vårdas kvinnan för livshotande skador.

LANDSKRONA. Den 78-åriga kvinnan kämpar för sitt liv – med maken vid sin sida.

En hel stad är i chock efter den brutala misshandeln.

– Vart är vi på väg när pensionärer nästan blir mördade mitt ibland oss, säger Durson Sajgili, 44, som såg hur kvinnan föll blödande till marken.

Kvinnans 71-årige make blev också attackerad med flera knytnävsslag. Trots att han själv är svårt chockad och mår dåligt finns han vid sin hustrus sida på neurokirurgiska kliniken i Lund. Hennes tillstånd är fortfarande mycket kritiskt.

Människor stannar upp på platsen där misshandeln ägde rum.

– Man har svårt att ta till sig händelsen, man känner bara så mycket avsky och skräck, säger Margit Pettersson, 63.

Många stannar till

Hon har planerat att handla i den något slitna affärsgallerian där Hemköp ligger i bottenplanet. Men i stället blir hon stående tillsammans med många andra upprörda kunder på parkeringsplatsen.

– Tankarna går till den drabbade kvinnan och hennes make, två vanliga lugna människor som bara råkade komma i vägen för en galning.

’Var helt förtvivlad’

Ett vittne som satt och åt lunch inne på pizzerian när dramat utspelades alldeles utanför fönstret i måndags, berättar för Aftonbladet:

– Jag tänkte: vad är det som händer? Sedan såg jag en röd bil rivstarta och kvar på asfalten låg en äldre kvinna. Jag sprang ut och ringde samtidigt 112. Blod hade stänkt runt omkring och där intill kvinnan satt hennes make.

– Han var helt förtvivlad och ropade hennes namn flera gånger men hon vaknade inte upp ur medvetslösheten. Bara några minuter senare kom ambulans och polis och tog hand om paret.

Hon försökte lugna

Ett annat vittne berättar att gärningsmannen blev helt vansinnig.

– Han slängde upp sin dörr och började ösa slag över först den gamle mannen. Jag tror att han träffades i bland annat tinningen.

– När sedan hustrun försökte lugna ner situationen gav sig våldsmannen på henne också. Hon fick flera knytnävsslag mot huvud och kropp innan hon föll baklänges och slog bakhuvudet i asfalten.

Försämrat tillstånd

– Usch, alltihop var fruktansvärt otäckt.

Anhöriga till pensionärsparet är skakade och oroliga.

– Mannen är chockad och mycket skör till sinnet men vill ändå vara så mycket som möjligt hos sin hustru på sjukhuset, säger en släkting.

– Allas våra tankar finns hos dem just nu.

Hans Boklund, informationschef på Universitetssjukhuset i Lund, uppgav i går kväll om den 78-åriga kvinnans tillstånd:

– Läget har försämrats under dagen och betraktas som livshotande. Hon vårdas på neurokirurgiska kliniken för bland annat skallskador.