Handels ökade trycket i konflikten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Handels lägger ett vad man kan kalla för dubbelvarsel.

Från och med den 16 april tas 3 453 medlemmar på 14 arbetsplatser ut i strejk.

– Det är nu totalt 6 629 anställda som är varslade, säger Malin Brikell, pressekreterare på Handels.

Medlarna, de opartiska ordförandena (Opo), konstaterade på skärtorsdagen att parterna står alltför långt ifrån varandra. Under påskhelgen blir det inga förhandlingar. På måndag eftermiddag är medlarna disponibla igen.

Efter sammanbrottet meddelade facket Handels att konfliktvarslet gentemot arbetsgivarmotparten Svensk Handel utvidgas. Från och med den 16 april tas 3 453 medlemmar på 14 arbetsplatser ut i strejk. Alla arbetsplatser är lager.

Samtidigt drar Handels tillbaka varsel från en del av de cirka 70 butiker där medlemmarna skulle ha gått ut i strejk den 8 april.

– Det är sådana butiker som har koppling till lagren, sade Handels förhandlingsledare Tommy Tillgren på en pressträff i LO-borgen.

Över 6 600

Tillsammans med de ursprungligt lagda varslen som kvarstår blir det en väsentlig utvidgning av konflikten.

– Det är nu totalt 6 629 anställda som är varslade, bekräftade Malin Brikell, pressekreterare på Handels.

Förutom löneökningar är parterna främst oense i bemanningsfrågan, fast där har man ändå närmat sig något. Närmast står man i frågan om rätten att gå upp från deltid till heltid. En annan stridsfråga är låglönepotter som i Handels fall till stor del skulle gynna kvinnliga medlemmar.

Handels ondgör sig över arbetsgivarnas samordning, detta att Svenskt Näringsliv ständigt är beredd i bakgrunden för avstämning om vad som är acceptabelt eller inte.

– Det är som att förhandla med en brevduva, tyckte Tommy Tillgren efter sammanbrottet.

Hård press

Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel, kallade Handels lönenivåkrav oansvariga, särskilt i ljuset av att andra låglöneförbund som Hotell- och restaurang, Kommunal och Transport kan komma att kräva lika mycket som Handels får ut.

Vid en pressträff kunde han tänka sig att betala "något mer" än 3,5 procent på 24 månader (vilket motsvarar de 3,2 procent på 22 månader som industrin fick). Men allt hänger på hur avtalet ser ut i sin helhet, poängterade han – och vädrade samtidigt optimism:

– Jag tror vi har ett avtal senast på onsdag.

Att det nya varslet sätter hård press på företagen, är inget Svensk Handel sticker under stol med.

Av matvarukedjan Icas fem lager är fyra uttagna.

– Det blir konsekvenser och det är främst kunderna som påverkas negativt. Det är klart omständligt, men vi hoppas att det löser sig, sade Anna Hedström, informatör på Ica till TT.

TT

Publicerad: