Så kollar du att ditt nätköp inte är stöldgods

Experten tipsar

Handla säkert på nätet – och undvik att bli lurad.

Så gör du för att minimera risken att köpa fel saker som i slutändan visar sig vara stöldgods.

– Om det är stöldgods måste du lämna tillbaka det till den rätta ägaren utan att få någon kompensation, säger Leif Björklund vd på Larmtjänst.

Att sälja och köpa begagnade saker på nätet har blivit en stor industri. Med sajter som Blocket och tradera i spetsen säljs det enorma mängder bilar, cyklar, datorer och andra saker varje dag.

För dig som är på jakt efter nytt finns det stora möjliga att göra fynd men det gäller att se upp.

Om priset verkar vara för bra för att vara sant finns det en stor risk att det rör sig om stöldgods.

– Det är viktigt att få så mycket information som möjligt om det man vill köpa. Kolla om det finns det kvitto, är stöldmärkt och om det finns en trovärdig historik, säger Leif Björklund vd på Larmtjänst.

Ägs av försäkringsbolagen

Larmtjänst är ett företag som ägs av försäkringsbolagen och som har till huvudsyfte att leta efter stöldgods som försäkringsbolagen har efterlyst. På deras hemsida kan man lätt göra en sökning på ett fordon som man står i begrepp att köpa något som Leif Björklund rekommenderar till alla som tänker köpa till exempel en dyr båt.

– När det gäller bilar är det enklare att ringa vägverket eller polisen.

Kolla stöldmarkeringar

När det gäller lite mindre saker som mopeder och cyklar har Larmtjänst inte något register. Men det finns ändå några enkla saker du kan kolla innan du slår till.

– Du kan kolla om det ser ut som om någon skrapat bort ramnumret eller om den är stöldmärkt. Det är alltid bra om det dessutom finns kvitto och andra bevis på att varan inte är stulen, säger Leif Björklund.

När det handlar om stora inköp som båtar, entreprenadmaskiner eller båtar kan det vara ett bra tips att kolla om fordonet är efterlyst.

Har du blivit blåst på nätet?
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN