Han tittar inte på Lindas familj

Fortsätter att neka till mord på Linda Chen

FALUN. Mats Alm sitter tyst, lugn och långhårig i Falu tingsrätt samtidigt som innehållet i hans toalettskåp redovisas på stora skärmar i tingssalen.

Han fortsätter bestämt att neka till mordet på sin blivande hustru Linda Chen, 32.

Åklagarna däremot är säkra: Alm mördade Chen av ekonomiska skäl och ljög ihop en osannolik historia.

I rättssalen finns Linda Chens familj. De sitter rakt framför Mats Alm, men han ser aldrig på dem. Inte för en sekund under förmiddagen av denna första laddade rättegångsdag sneglar han i deras riktning.

I stället håller han händerna knäppta över magen och stirrar rakt fram. Han följer noga med när åklagarna Niclas Eltenius och Ulrica Selderman långsamt och noggrant går igenom den långa beviskedjan.

Bakom Lindas familj sitter Mats familj, hans stora stöd sedan dag ett. Och bakom dem trängs ett stort pressuppbåd.

”Nekar till brott”

Mats Alm åtalas för mord, alternativt dråp och vållande till annans död. Åklagarsidan vill även få honom fälld för brott mot griftefriden.

– Min klient nekar till brott, säger Mats försvarare Peter Althin.

Hittills under rättegångsdagen har åklagarsidan gått igenom internettrafik och telefonmeddelanden. De har presenterat det de tror är Mats Alms motiv till mordet – pengar. Paret tecknade en livförsäkring strax efter att de träffades som skulle ge Alm en miljon om Linda avled. De tror även att han inte kände att han hade råd med bröllopet som skulle hållas en vecka efter att Linda försvann.

Uteblev från polisförhör

Det som till slut fick Alm att göra bort sig tror åklagaren, var polisprofessorn Leif GW Persson. I en artikel i en tidning i september sa Leif GW Persson bland annat om Alm att han inte "lurar en käft" och "En oskyldig är totalt jävla ointresserad av att sitta i tv och lipa". Efter det förändrades Alm, vittnar hans kollegor om och strax efter det uteblev Alm från ett polisförhör.

När han hittades tre dagar senare var han brännskadad och beväpnad med en osannolik historia om att han kidnappats och hållits bakbunden i en bagagelucka. Han hade sedan vaknat upp bredvid Linda Chens kropp.

Strax återupptas förhandlingen efter lunchpausen.

Publisert: