Georgios Karageorgiou död

avMikael Hellmyrs

NYHETER

"Jag såg upp till min morfar"

SVT:s mångårige medarbetare Georgios Karageorgiou är död, 75 år gammal.

Stjärnproducenten sörjs av familjen.

– Han har gjort allt och var känd i hela världen. Beröm honom för det, säger Dorothy Karageorgiou, Georgios fru.

Georgios Karageorgiou.

I morse somnade Georgios Karageorgiou in på ett sjukhus efter att ha kämpat mot cancer.

Han föddes 1934 på den grekiska ön Thassos. Han kom till SVT på 60-talet. Som evenemangsproducent medverkade han under mer än 30 år i många olika mästerskapssatsningar. Georgios Karageorgiou kunde bildproducera sportsändningar bättre än de flesta andra och blev ett världsnamn inom detta skrå. Inför fotbolls-VM 1994 flög exempelvis amerikansk tv över honom.

"Han gjorde allt"

Georgios Karageorgiou sörjs nu av familjen.

– Jag låg och sov när jag fick beskedet i morse. Vi visste att morfar inte skulle klara det, men det hade varit skönt att få träffa honom en sista gång. Men nu hann man inte det, berättar barnbarnet Billy Granberg.

– Morfar var världens underbaraste person. En jättefin personlighet som drev på mig i min egen idrottskarriär och kom med många bra råd. Jag såg upp till morfar och kommer att sakna honom så mycket.

Dorothy, 70, var gift med Georgios i 51 fina år. De träffades när Georgios kom till Sverige från Grekland.

– Det kom så plötsligt så jag är ganska tagen nu. Men Georgios gjorde alla OS från -74 till -94, EM och VM i fotboll, brottning, hockey, pingis... Han har gjort allt och jag stöttade alltid honom fast han var borta ofta och länge, säger Dorothy och tillägger:

– Beröm honom för allt han gjorde. Han är nästan mer känd i utlandet än vad han är i Sverige, säger hon.

Hyllas stort

Enligt Jan Gradvall, välkänd populärkulturjournalist och författare, var Georgios Karageorgiou en av 1 400 sökande till en producentkurs på 1960-talet. Två av de som fick fortsätta kursen var Lasse Hallström – och Giorgios Karageorgiou.

Jan Gradvall skriver på sin hemsida att Bengt Bedrup skrev om sin kollega i Expressen 1975: ”Han kom till Sveriges Radio 1965 med uppgift att analysera framkallningsvätskorna i filmlaboratoriet. Efter ett tag kom han inknallande till TV-sporten och frågade om han fick studera hur vi jobbade. Det fick han och därmed hade jag själv fått stifta bekantskap med en av de mest envisa människor jag träffat. Han kom tillbaka söndag efter söndag, månad efter månad. Han sa inte ett ord men såg och lärde.”

För allmänheten var Georgios Karageorgiou ett välbekant namn, fast ändå inte.

"Varje kväll när Arne och Bosse sagt god kväll i ”Sportnytt” på 1970- och 1980-talet dök den där ändlösa kombinationen av bokstäver upp i rutan. ”Producent: Georgios Karageorgiou”, skriver Jan Gradvall.