Oväder över hela landet

Hur drabbat är ditt län? Vi har alla varningar från SMHI

Ovädret har nu svept in över Sverige. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Scanpix
Ovädret har nu svept in över Sverige. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Scanpix

Klass 2-varningar från SMHI.

Försvunnen el.

Och trafikolyckor.

Ovädret har drabbat Sverige – igen.

(Klicka för större version.)
(Klicka för större version.)

En klass 2-varning från SMHI innebär att vädret medfar faror för allmänheten, och risk för stora materiella skador.

SMHI har utfärdat flera sådana i natt; i Västerbottens fjällvärld, hela Norrbotten och Norrlandskusten.

Eljätten förbereder sig

Vid halv tre-tiden natten till i dag var omkring 445 av Vattenfalls kunder i Norrbotten, samtliga i Pajala kommun, utan ström. Och nu har bolaget höjt beredskapen inför eventuella störningar på elleveranserna i Västerbotten och Västernorrland. Företaget har utökat personalen i driftcentralen och förberett fordon och annat för snabba insatser, skriver de på sin hemsida.

Även helikoptrar och skogsentreprenörer är beredda att rycka ut, enligt Vattenfall.

Många olyckor

SMHI har även utfärdat en klass-2 varning för vattnen i Östersjön, och halka och dåligt väglag har orsakat många trafikolyckor under natten. Från Lund till Helsingborg fick polisen kännedom om fem trafikolyckor bara mellan klockan 01 och 02 på natten. På väg 1996 vid Nord Öst Lödöse var flera bilar inblandade i en trafikolycka vid sextiden i morse, och vid samma tid inträffade en singelolycka vid Länna, strax utanför Stockholm. Strax efter sju körde en bil in i mitträcket på E4:an, nära Linköping Öst trafikplats och ungefär samtidigt inträffade ytterligare en trafikolycka på väg 1700 vid Killebäckstorp nordväst om Förslöv.

Klass 1 i hela Sverige

För hela övriga Sverige har SMHI utfärdat klass 1-varningar, vilket innebär att det finns vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Så tolkar du SMHI:s varningar

Varning klass 1:

Vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner. Det kan betyda fara för mindre båtar vid kulingvarning eller risk för halka vid snöfall.

Varning klass 2:

Fara för allmänheten, stora materiella skador och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det kan innebära risk för att kustvägar och hamnar översvämmas vid höga vattenstånd eller risk för kringflygande föremål och skador på byggnader vid stormbyar.

Varning klass 3:

Extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Vid klass 3-varning kan stormbyar eller orkan­byar medföra stora skador på skog och byggnader. Stora fartyg bör överväga att stanna i hamn. Snömängder och drivbildning kan göra ­vägar helt oframkom­-liga.

Källa : SMHI

Så är läget på vägarnaHitta.se - Sveriges Privatpersoner och Företag
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN