Här kan du följa galan minut för minut

Delar av bloggeliten minglar på Nalen i Stockholm

Stora Bloggpriset-galan är i full gång på Nalen i Stockholm.

Här avslöjas vilka bloggar svenska folket tycker är allra bäst.

Aftonbladet.se rapporterar live på plats.

20.47: Galan avslutas, vinnarna ställer upp sig på scenen för fotografering. Festen fortsätter sedan på Café Opera.

20.45: I en tv-sänd intervju tar Carl Bildt, som inte hade möjlighet att närvara vid galan, emot en blombukett.

– Jag hoppas allt det du säger är sant, något överdrivet är det väl. För mig är det ju ett arbetsinstrument, kommenterar Carl Bildt vinsten.

20.42: Aftonbladets chefredaktör Jan Helin kommer upp på scenen för att dela ut Aftonbladets hederspris där pristagaren utses av Aftonbladet. Priset går till: Utrikesminister Carl Bildt för bloggen Alla dessa dagar.

20.41: Jenny Östergren: – Innebär det att du tjänar jäkligt mycket pengar också?

Kenza: – Eh, ja.

20.39: Kenzas blogg är en av Sveriges största.

– Mina läsare är de bästa, jag har ingen aning om vilka alla är, men jag älskar dem, säger hon.

20.38: Och så slutligen – kategorin som många har väntat på – Mode. Och den vinns av Kenza Zouiten, 18, som bloggar om mode och shopping på bloggen Kenzas.

– Tack så jättemycket. Gud, jag har sån jävla scenskräck, jag vågar knappt stå här, säger Kenza.

20.36: Två glada göteborgare tar emot priset.

20.35: Och så kategorin Sport. Som vinns av Bara ben på Glenn Hysén, en blogg om "fotboll i allmänhet och IFK Göteborg i synnerhet".

20.33: Bloggen Heja Abbe beskrivs som väldigt kärleksfull.

– Det är väldigt mycket rakt från hjärtat och då blir det mycket kärlek. Jag får massor av kärlek tillbaks och massor av kommentarer från andra föräldrar, att det varit en livlina för dem att läsa bloggen, förklarar Abbes pappa.

– Abbe mår finemang, hjärtat fungerar perfekt.

20.30: Kategorin Vardagsliv & fritid vinns av bloggen Heja Abbe. Där bloggar Gunnar Skarland, 43, om hur det är att ha en son med svårt hjärtfel. Vinnaren möts av stort jubel från publiken.

20.26: Nästa kategori: Prylar och teknik. Som vinns av Moderskeppet, en blogg om bildbehandling och foto. Moderskeppet vann även förra året.

20.25: Hon tror hemligheten bakom hennes popularitet är att hon inte bara skriver om shopping och de nyaste trenderna utan om mer hållbar design.

20.23: Vinnaren i kategorin Design och inredning: Emma Fexeus, 30, som bloggar om design och inredning på Emmas designblogg.

20.21: Det var FRA-debatten som verkligen fick igång Gun.

– Jag känner att jag försökt gottgöra att jag sov på söta örat så länge - nu är jag klarvaken, säger Gun och möts av nytt jubel.

20.20: – Jag började i november 2008 och då var det min son som visste att jag gillade att skriva. Jag var ju teknikrädd så jag trodde inte att jag skulle klara av tekniken men han visade mig och jag upptäckte – det var ju egentligen skitlätt, säger Gun.

20.19: Farmor Gun tar plats på scenen, märkbart rörd. Publiken jublar.

– Det är inte sant, säger Gun och darrar på rösten.

20.17: Nästa kategori är Politik och samhälle. Och vinnaren blir: Gun Svensson, 72, Norrtälje, som bloggar om politik och samhälle på bloggen Farmorgun i Norrtälje. Möts av STORT jubel.

20.15: – Tack så hemskt mycket. Det är väldigt roligt, vi är är många i det här bloggnätverket. Anledningen till att bloggen startade var för att jag hade tröttnat på medier överlag. Jag tänkte att Aftonbladet och Expressen, det är liksom ondskans axelmakter, säger Navid Modiri.

20.13: Och vinnaren är: 365 saker du kan göra. Som drivs av Navid Modiri, 27, från Göteborg.

20.12: Kvällens första kategori presenteras: Kultur och nöje.

20.10: Jenny Östergren, som ska leda galan, kliver upp på scenen. Hon ber Jan Helin analysera bloggåret 2009.

– Det har några tydliga trender: Modebloggarna gick från att vara stora till att bli gigantiska. Twitter gick från att vara en ny grej till att bli mikrobloggen som alla följer. Men 2008 fanns en väldigt tydlig gräsrotsrörelse, det saknades 2009, säger Helin.

20.07: Schyffert berömmer de nominerade bloggarna:

– Ni har hittat er egen röst.

20.05: – Jag hade en blogg ett tag och märkte hur svårt det var. Det var som att skära bort lite kött från armen varje dag och mata datorn. Det som ni håller på med var för svårt för mig, säger Schyffert.

20.04: Han berättar att han fick ett brev från Aftonbladets chefredaktör där han ombads prata om det skrivna ordet. Svårt, för någon som bara är tv-stjärna, hävdar Schyffert.

–Jag satt och tittade på min telefon vad det twittras om just nu. Här för en minut sedan: Kenza: "Vem är gubben på scenen"...

Alla skrattar.

20.00: Henrik Schyffert hälsar välkomna och förklarar att han inte riktigt förstod varför Aftonbladet ville att just han skulle leda galan.

– Jag fattade inte varför de ville ha mig, jag har ju ingen blogg... Jag kommer ju från Märsta, jag kan knappt stava till galosch.

19.57: Baren börjar tömmas och gästerna styr istället stegen mot Stora salen, där galan drar igång om några minuter. Musiken tonar ut.

19.39: Ett gäng unga bloggare har precis fotograferat sig tillsammans med sin idol Kenza.

– Det var hon som fick mig att börja blogga för flera år sedan, säger Amanda Eklund, som driver bloggen Amandavardet.

19.37: Aftonbladets chefredaktör Jan Helin är här, han ser nöjd och glad ut:

– Det är jätteroligt, vi gör ju det här dels för att uppmärksamma Sveriges bästa bloggar, men det är också vårt sätt att nyfiket närma oss bloggvärlden, säger han.

19.30: På två storskärmar går det att följa Twitterflödet från galan. Fotoblixtarna smattrar, större delen av gästerna tycks ha en kamera redo.

19.26: Kenza, en av modebloggvärldens stora stjärnor, har precis kommit in. Sorlet stiger. Nu är det bara lite drygt en halvtimme kvar tills galan drar igång.

19.19: Ett liveband spelar jazz på scenen i Stora salen. Delar ur Sveriges bloggelit är på plats, många njuter av att träffas i verkliga livet för första gången. Den hemliga kvinnan bakom nominerade bloggen Älskade dumburk är en av dem:

– Det är ju minglet som är kul. Man har ju byggt upp någon konstig gemenskap med många som är här, säger hon.

19.07: En av de nominerade i kategorin sport, Terese Alvén som driver bloggen Spark i baken, skyndar in mot baren.

– Det känns jättebra, jag hoppas så klart att jag vinner men det är ju hård konkurrens, säger hon.

19.02: Vid ett av borden står Gun Svensson, 72, nominerad i kategorin samhälle och politik för bloggen Farmorgun i Norrtälje. Farmor Gun är här i sällskap med äldsta barnbarnet och bästa vännerna.

– Att vara här som finalist är något alldeles extra. Och det är så duktiga bloggare jag tävlar mot så det skulle inte vara någon skam att förlora, säger hon.

18.59: Gästerna börjar anlända till det gamla danspalatset Nalen i Stockholm där Stora Bloggpriset-galan hålls ikväll. Hoppfulla nominerade minglar i baren och stora salen. Det ligger en förväntansfull stämning i luften.

Publisert: