Rekordvamt i dag – men snökaos väntar

avMikael Hellmyrs

NYHETER

Upp till en decimeter snö i morgon

Foto: Foto: SCANPIX

Rekordvarmt i dag och snö i morgon.

Nej vi är inte galna – men vädret är obotligt sinnessjukt.

– I morgon blir det snö och till veckan kallt, säger Anna Österman, meteorolog på SMHI.

I kväll klockan 18.32 inföll vårdagjämningen i Sverige. Stockholm firade att dagarna blir längre och ljusare genom att bjuda på årets varmaste dag.

Rekord för i år!

På Arlanda uppmättes vid lunchtid åtta grader och i innerstaden strax under åtta grader. I torsdags uppmättes årets allra varmaste dag i landet då kvicksilvret i Lund fick fnatt och hoppade upp till 11,7 grader. Men när du läser detta kan rekordet vara ett minne blott. Skeppmora i södra Dalarna kunde runt lunch uppvisa en maxtemperatur på för året hiskeliga 11,2 grader.

– Det har kommit in mildare luft från sydväst. Det känns lite tråkigt att jobba i dag när det är så pass varmt och soligt på många ställen i landet. Det kan vara årets varmaste dag, säger Anna Österman, meteorolog på SMH.

Skitväder igen

Men men – det gäller verkligen att passa på att njuta av solen i dag. Redan i morgon söndag prövas våra stela leder och nerver igen när temperaturen sjunker och det blir snö och kalla nordliga vindar. SMHI varnar för ett snöfallsbälte som sträcker sig från Värmland över Dalarna och Örebro län, vidare över Västmanland till Uppsala och Stockholms län. Det kan komma uppemot en decimeter nysnö. En klass 1-varning, den lägsta graden, är utfärdad. Vad gäller den kommande veckan verkar visserligen snön lysa med sin frånvaro. Men dessvärre gör de behagligare temperaturerna detsamma. Det blir ingen toppenvecka.

– Kommande vecka blir det som högst fem grader varmt med nordliga vindar, säger Anna Österman.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder