Mejla

Wolfgang Hansson

Blod flyter på Bangkoks gator

NYHETER

"Svenska turister märker inte att de semestrar i en diktatur"

Symboliskt blod flyter på Bangkoks gator.

En påminnelse till alla svenskar att Thailand må vara ett turistparadis men i praktiken också en militärdiktatur.

Man kan tycka vad man vill om rödskjortornas demonstration i Bangkok som den tredje dagen bestod i att hälla ut några tusen liter blod framför regeringsbyggnaden så att ministrarna skulle tvingas vada i blod för att kunna gå hem från jobbet.

Men det går inte att komma ifrån det faktum att sedan förre premiärministern Thaksin Shinawatra störtades i en militärkupp 2006 har Thailand i allt snabbare takt åkt utför demokratins rutchkana.

Av detta märker svenska och andra turister som besöker landet väldigt lite. Badvattnet fortsätter vara turkosblått och lokalbefolkningen ler alltjämt. Så länge flygplatsen förblir öppen är det väldigt lätt att inbillia sig att man verkligen befinner sig i ett paradis.

Lågintensivt inbördeskrig

Svenska UD avråder bara från att resa till landets fyra sydliga muslimska provinser där ett lågintensivt inbördeskrig pågår. För övriga landet nöjer man sig med att rekommendera "förhöjd aktsamhet" och att undvika demonstrationer och stora folksamlingar.

Så det går alldeles utmärkt att fortsätta sitta på poolkanten, sippa på en gin tonic och tycka att allting är underbart.

För vanliga thailändare är det inte det.

Förlamning

Sedan militärkuppen har landet levt i ett tillstånd av partiell förlamning. Demonstrationer och motdemonstrationer har lett till politiskt kaos. I grunden slåss de båda sidorna om makt, inflytande, pengar och privilegier.

Vem är felet?

Båda sidor har gjort misstag och övertramp men det största hotet mot demokratin kommer från gulskjortorna som representerar landets elit. Militären, byråkraterna, rojalisterna, kungahuset, domarna. De flesta av dem korrumperade sedan årtionden.

De störtade Thaksin och när nya "demokratiska" val hölls och Thaksins anhängare vann så vägrade de acceptera resultatet. Två gånger fick de domstolar att ogiltigförklara valresultatet. Domstolar som är en del av makteliten.

Besatt av Thaksin

Regeringen är besatt av att hålla Thaksin borta från makten. De har förbjudit hans parti, de har förbjudit topparna i partiet att verka politiskt. De har konfiskerat stora delar av Thaksins förmögenhet. Han har dömts i en korruptionsrättegång.

I praktiken har de med militärens i ryggen genomfört en "tyst kupp" som slungat Thailand tillbaka till epoken då 17 militärdiktaturer avlöste varandra under ett drygt halvsekel.

Thaksin är som en igel. Från sin exil i Dubai fortsätter han försöken att ta tillbaka den politiska makten. Ivrigt påhejad av sina många anhängare, framförallt bönder och arbetare i landets norra delar. Människor som tidigare ingen brydde sig om men som Thaksin identifierade som en bra maktbas som gick att "köpa" med populistisk politik.

Ju längre det här spektaklet håller på desto svårare blir det att hitta en fredlig utväg.

Ett rimligt första steg vore att regeringen avgår, nya val hålls under sträng internationell övervakning och att valresultatet respekteras. Vem som än vinner.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: