”Extremt många trafikolyckor i dag”

avMikael Hellmyrs

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera bilister fick livshotande skador

Foto: P-O SÄNNÅS

Trafikolyckorna står som spön i backen. Blixthalka och snö ställer till stora problem.

– Folk kan ha skruvat dit sommardäcken för tidigt, säger Västmanlandspolisen.

Många hade trott att vintern gjort sitt för denna gång. Inget kunde vara mer fel. Under söndagen har polis, räddningstjänst och ambulans tvingats rycka ut på hundratals trafikolyckor runt om i landet. Flera personer skadades livshotande på landets isiga och snöiga vägar, medan andra endast gled av vägen.

Livshotande

På E 20 norr om Alingsås fick två personer, en man och en kvinna, livshotande skador i en frontalkrock mellan en husbil och en personbil. En tredje person skadades lindrigt i olyckan där husbilen flög ner i diket. Stockholm, Uppsala, Södermanland och Västmanlands län drabbades hårt.

"Väldigt kaotiskt"

Maud Johansson, polisinspektör på ledningscentralen i Västmanland, berättar om stora problem på framför allt E18 där blixthalka i kombination med snömodd ställt till det.

– Det har varit väldigt kaotiskt och extremt i dag i länet med massor av trafikolyckor. Det är framför allt jättehalt på E18, väster och öster om Västerås.

– Fem olyckor har varit av det allvarligare slaget och lett till lasarettbesök för bilister som skadats i rygg och nacke. Sedan brakade ett hästekipage ner i diket och veterinär åkte ut. Men jag tror att hästarna klarade sig och inte behövde avlivas, säger Maud Johansson.

Tidiga vårkänslor?

När Aftonbladet talar med polisen i Västmanland droppar den ena olyckan efter den andra in. Vägverket jobbar för högtryck med saltning och plogning, samt går ut med varningar på radion.

– Jag har inte jobbat när det varit så många väderrelaterade olyckor som nu i dag, säger Maud Johansson som manar alla bilister till lätt gasfot under kvällen.

– Jag vill verkligen uppmana folk att ta det lugnt på vägarna när de är på väg hem från stugor och fritidsplatser.

Fram till 31 mars är det lag på vinterdäck.

– Det verkar som att vissa kan ha fått vårkänslor och skruvat dit sommardäcken för tidigt, säger Maud Johansson.

Publicerad: