Olyckorna på studsmatta ökar

Publicerad:
Uppdaterad:
Fler och fler skadar sig i samband med lek på studsmattor.
Foto: LARS rosengren
Fler och fler skadar sig i samband med lek på studsmattor.

Trots varningar fortsätter barn att skada sig vid lek på jättestudsmattor. Jämfört med för några år sedan är olyckorna tio gånger fler – i dag över 5 000 om året.

Vanligast är att barnen bryter eller stukar hand- och fotleder, fingrar och armar. Men även nacke och huvud kan ta skada. Ofta uppstår de kritiska situationerna när flera hoppar samtidigt. Då är det lätt att hoppa in i varandra och ramla, bli skallad, bli knuffad in i ställningen eller falla av studsmattan.

Över 5 000

2008 skadade sig över 5 000 barn och preliminära siffror för 2009 visar en dyster utveckling med ytterligare några hundra skadade, enligt siffror som Barnolycksfallsfonden analyserat.

– En trolig orsak är att fler skaffar studsmatta, eventuellt i kombination med att man försöker sig på avancerade övningar som man inte riktigt klarar av, säger Björn Sporrong på Barnolycksfallsfonden.

Ett av tio barn får så allvarliga skador att det måste läggas in på sjukhus. Oftast är det yngre barn som gör sig illa, medelåldern ligger på elva år. Det är också vanligare att flickor i de lägre åldrarna skadar sig än att pojkar gör det.

Kul redskap också

Studsmattan är dock inte bara farlig, poängterar Björn Sporrong.

– Den utvecklar ju balans, koordination och kondition. Rätt använd är den enbart ett jättekul lekredskap.

TT

Publicerad: