Flodvåg slog in över Japan

Japanska myndigheter befarade att tre meter höga tsunamivågor var på väg mot kusten efter skalvet i Chile.

300 000 människor evakuerades från landets kust under morgonen.

Men jättevågorna uteblev.

Värst drabbat blev Iwate i norra Japan där hamnområden översvämmades.

Varningssirenerna ljöd i kuststäderna och på Japans största öar under söndagsmorgonen.

Japans premiärminister Yukio Hatoyama uppmanade samtidigt hundratusentals människor att söka sig från kusten mot högre höjder.

Myndigheterna varnade för att tre meter höga vågor var på väg mot kustremsan.

Flera vågor

Den första vågen som nådde landet på söndagsmorgonen sköljdes in mot den lilla ön Minamitori, 95 mil söder om Tokyo. Den vågen var dock bara 10 centimeter hög.

Under morgontimmarna, svensk tid, fortsatte flodvågorna att slå in mot ett trettiotal platser längs kusten, skriver Japans meteorologiska myndighet, JMA, på sin webbsida.

Den största vågen rapporteras från prefekturen Iwate i norra Japan. Där översvämmades hamnområdena av en 1,2 meter hög våg.

– Vattennivåerna stiger och faller om och om igen. Fartyg evakuerar hamnen, säger en reporter på tv-kanalen NHK.

Inga personskador har rapporterats, men JMA varnar för att fler och större flodvågor kan komma.

Varning i Stilla havet

Stilla havets tsunamivarningscenter, NOAA, utfärdade i går en tsunamivarning för hela Stilla Havet efter skalvet i Chile. Man befarade att vågor så kraftfulla som i tsunamin 2004 skulle slå till mot kusterna.

På Hawaii evakuerades stora delar av befolkningen och invånare uppmanades att söka sig till högre höjder. Men den stora vågen kom aldrig dit heller.

– Vi förväntade oss större vågor, cirka 50 procent större än vad de faktiskt var, säger Gerard Fryer på NOAA till AP.

Vid elvatiden, svensk tid, blåstet faran över för hela Stilla havet.

Men de japanska myndigheterna lät den egna varningen ligga kvar.

– En tsunami består inte bara av en våg. Vi ska inte tro att vi är säkra bara för att de första vågorna inte var så stora, säger premiärminister Yukio Hatoyama, till japanska medier.

Två miljoner drabbade

Värst drabbat av flodvågorna blev den chilenska staden Talcahuano och Robison Crusoe-ön, där en drygt två meter hög våg slog till i går eftermiddag svensk tid. Stora delar av Talcahuano fylldes med havsvatten och på Robison Crusoe omkom minst fem personer.

I Chile försöker myndigheterna nu få en överblick över skalvet i går. Minst 300 personer omkom i skalvet, men mer än två miljoner människor kan vara drabbade av förödelsen, uppger landet president Michelle Bachelet.

På söndagsförmiddagen fanns inga uppgifter om att någon svensk omkommit eller skadats i skalvet, säger svenska utrikesdepartementets presschef Anders Jörle till Aftonbladet.

Här inträffade skalvetSå uppstår skalv
Publisert: