"Det känns lite pirrigt"

avJessica Balksjö

Drottning Silvia och kungen berättar om fredagens heldag

Det stormar kring det svenska kungahuset.

Då publicerar hovet en intervju där kungaparet berättar om sin gemensamma temadag för barns rättigheter.

– Man ska känna styrkan av varandra, säger kungen i intervjun.

Kungen skämtar om skandalboken och drottning Silvia har ställt in det senaste gemensamma framträdandet.

Samtidigt publiceras en lång intervju med kungaparet på hovets hemsida där de berättar om sina gemensamma ambitioner att "göra världen lite bättre för barn och ungdomar".

Heldag på slottet

I intervjun berättar kungaparet om förberedelserna inför fredagens World Child and Youth Forum på slottet - en heldag med flera inbjudna föreläsare och gäster.

– Både jag och drottningen vill att slottet ska vara en mötesplats för samtal om vårt samhälle, för frågor som är viktiga. Ju fler man är som arbetar för en gemensam sak ju starkare blir man. Man ska känna styrkan av varandra och det är vad vi hoppas att WCYF ska ge, säger kungen i intervjun.

Kungen säger att han tycker att det är "fantastiskt" att få vara med och bilda en plattform för att sprida kunskap om barns rättigheter.

– Både jag och drottningen är väldigt stolta. Och roligt att det blir så många barn och ungdomar som är med, säger han i intervjun.

Drottningen känner sig lugn inför fredagen.

– Men vi är på slottet, vi är värdar, så visst känns det lite pirrigt med alla praktiska detaljer som måste bli klara.

Carl Philip måste plugga

Nästan hela kungafamiljen samlas på slottet på fredag. Det blir föreläsningar, lunch och ett nätverkande mellan barn, ungdomar och experter.

Och kungligheter.

Victoria och prins Daniel medverkar och prinsessan Madeleine åker hem till Sverige, berättar drottningen.

– Hon kommer nu från Kina där hon har varit med på en konferens om barns rättigheter. Tyvärr kan inte Prins Carl Philip vara med, han ägnar sig åt sina studier vid Alnarp, säger drottning Silvia.

Kungen och drottning Silvia började fundera på att skapa ett samarbete med en temadag i samband med att barnkonventionen fyllde 20 år. De insåg då att många barn inte känner till sina rättigheter.

Kungen presenterade den nya idén under sitt förra jultal.

Hörde talas om gängbrott

Kungen berättar i intervjun hur han och drottningen upplever mycket under sina resor och att de berördes djupt av besöket i en kåkstad i Sydafrika.

– Där fick vi höra om gängbrott, unga killar och tjejer, som hotade andra barn och ungdomar.

Då kom han fram till att han kunde hämta inspiration från scouterna och de positiva grupperingarna inom rörelsen. Genom att föra ihop scouternas arbetssätt med organisationen Childhoods kunskap om utsatta barn hade man hittat en bra grund till plattformen.

Kungen är medveten om att det finns mycket kvar att göra för barns rättigheter.

– Det tar tid, förändring tar tid.