Wikileaks under massiv attack

avErik Olsson

NYHETER

Wikileaks har utsatts för en it-attack och organisationens hemsida ligger nere i stora delar av Europa och USA.

Attacken kommer bara dagar efter att organisationen i söndags publicerade över 250 000 hemligstämplade dokument.

Via Twitter uppger Wikileaks att man utsatts för en internetbaserad attack och att deras hemsida ligger nere i stora delar av Europa och USA - dock inte i Sverige där man fortfarande kan komma åt den.

Enligt organisationens egna uppgifter är eftermiddagens attack större än vad man utsatts för tidigare.

Ett överlastningsangrepp

Attacken är en så kallad DDOS-attack vilket betyder "distributed denial of service". Detta innebär i regel att det handlar om ett överlastningsangrepp där Wikileaks system tvingas använda någon knapp resurs enbart för att hantera angreppet där en stor mängd data skickas till systemet och detta kan därmed inte fungera som normalt.

Enligt uppgift ska Wikileaks ha varit under attack redan i söndags men tisdagens attack ska alltså ha varit betydligt kraftigare.

Attacken bekräftas av Bahnhof

Företaget Bahnhof, som har hand om de servrar som Wikileaks i nuläget har placerade i Sverige, bekräftar att organisationens huvudsajt är under attack.

– Vi driver inte just den sajten tekniskt utan har hand om andra delar av deras system. Men vi kan se att detta även indirekt påverkar de servrar som finns hos oss eftersom de är sammanlänkade med det system som nu är under attack, säger Jon Karlung, styrelseordförande för Bahnhof.

Han poängterar dock att Wikileaks servrar är helt isolerade och övriga kunder hos Bahnhof behöver inte oroa sig för att de ska påverkas av attacken.