Nyheter

Mostern dog – ingen meddelade familjen

Av: 

Emma Fagerberg

NYHETER

Lilian låg på bårhuset i tre månader

chockade Agneta Lindy, Birgitta Wandin och Lotta Ågren försökte nå sin moster i veckor innan de fick veta att hon avlidit.
chockade Agneta Lindy, Birgitta Wandin och Lotta Ågren försökte nå sin moster i veckor innan de fick veta att hon avlidit.

De skulle fira moster Lilians 70-årsdag nästa vecka.

Men i måndags kom chockbeskedet.

Mostern ligger på bårhus – sedan tre månader.

Nästa vecka skulle Lilian Holmström ha fyllt 70 år. Hennes systerdotter Birgitta Wandin i Söderhamn hade tagit ledigt för att med sina systrar åka till Stockholm och fira henne.

Okänt sjukhus

Men Lilian har inte gått att nå. Därför ringde Birgitta i måndags vårdföretaget som tagit hand om mostern i åratal, Assistansia AB.

Då kom chockbeskedet: Lilian har varit död sedan den 4 september. Men Assistansia visste inte vilket sjukhus hennes döda kropp fanns på.

Systrarna hittade till sist mostern på bårhuset på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Där har hon legat i snart tre månader.

– Det är skamligt. Hon har legat i kylskåp sedan september – och vi har inte vetat något. En människa ska inte behöva bli behandlad på det viset, det är inte en värdig död, säger systerdotter Lotta Ågren.

Syskonens efterforskningar visar att Lilian ska ha blivit akut dålig i hemmet, förts till sjukhus med ambulans, men varit död vid ankomsten.

”Ett missförstånd”

Ansvaret att underrätta de anhöriga, i det här fallet systerdöttrarna, är sjukhusets.

– Vi sökte kontakt med anhöriga, men lyckades inte. Då kontaktade vi polisen för att få hjälp, säger chefläkare Svante Baehrendtz.

Men inget hände.

– Det har väl blivit något missförstånd. Så enkelt är det. Det har väl uppenbarligen brustit någonstans i kommunikationen. Jag beklagar, säger Baehrendtz.

Inte heller Assistansia, som uppger att de har som rutin att kontakta anhöriga, har gjort det.

ANNONS

50% rabatt på valfri produkt hos Yves Rocher! Ange kod: "NOW50" Gäller första produkten som läggs I varukorgen. Gäller ej rea eller set.

Extern länk från Yves Rocher SE

Beställ här

Publisert: