Sprängdåd vid sjukhus i Malmö

Reporter: Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

Djurförsök misstänkt motiv

Foto: Scanpix

En sprängladdning exploderade tidigt på måndagsmorgonen vid universitetssjukhuset MAS i Malmö. Sprängladdningen hade placerats utanför ett medicinskt forskningscenter, och polisen misstänker att den var riktad mot djurförsök.

Foto: Scanpix

Smällen hördes över stora delar av staden och SOS Alarm blev nerringda av oroliga Malmöbor.

Sprängladdningen hade fästs utanpå fasaden till Clinical research center, ett forskningscenter som är knutet till Lunds universitet. Den exploderade strax före klockan 02 i natt.

Djurförsök misstänkt motiv

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för dådet. Man vet ännu inte något om motivet till sprängningen, som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Men polisen misstänker att det har med forskningscentrets verksamhet att göra.

– Det är en av de teorier vi har, att det hör samman med djurförsök som eventuellt bedrivs där. Men det finns ingen klar hotbild och ingen har tagit på sig dådet. Därför arbetar vi på bred front, säger Mikael Persson, informatör vid Skånepolisen till Aftonbladet.

Enligt Johanna Sandahl, informationschef på Lunds Universitets medicinska fakultet, under vilken Clinical researsch center ligger, har man inte mottagit några hot gällande djurförsök.

– Det finns ingen sådan koppling, men det stämmer att det bedrivs djurförsök, som är en förutsättning för den medicinska forskningen, säger hon.

Omfattande skador

Fastigheten fick omfattande skador, bland annat har ett tiotal fönster krossats.

– Just nu genomför vi en teknisk undersökning. Vi letar även efter vittnen, säger Mikael Persson.

Enligt Staffan Magnusson, sektionsledare på UMAS akutmottagning, har explosionen inte påverkat mottagningens verksamhet.

– Platsen där det skedde ligger en bra bit ifrån oss, därför har vi inte märkt av explosionen, säger han.

Publicerad: