Så undviker du tältkatastrofen

NYHETER

Bästa tipsen för en lyckad tältning

Många svenskar beger sig varje år ut för att tälta. Men om du vill undvika en katastrof kan det vara bra att förbereda dig.

– Det kan vara bra att öva så slipper du alla "experter" som vill hjälpa dig och allas skratt när det inte går bra, säger Carl Crafoord på Friluftsfrämjandet.

Varje sommar bestämmer sig mängder av svenskar för att bege sig ut och tälta. För en del går det alldeles utmärkt men för en del slutar tältningen i en katastrof.

Tältet går inte att fälla upp, tältet fylls av mygg och ni hittar ingen bra plats att sova på.

Lugn- här ger Carl Crafoord, ordförande på Friluftsfrämjandet i Nyköping, sina bästa tips.

Gäller att planera

Redan innan ni ger er iväg på en tält-semester kan det vara bra att planera lite, berättar Carl Crafoord.

– Tänk ut var ni ska sova och försök att komma dit innan det blir mörkt, säger han.

En natt eller två kan man enligt allemansrätten sova i stort sett överallt, berättar Crafoord, men det är viktigt att tänka på att inte stanna för lång tid och se till att det inte blir helt nertrampat i naturen.

Man ska också kolla var man placerar tältet.

– om det ser ut som en liten lutning kan jag garantera att det känns som en brant när du vaknar på natten i ett hörn, säger han.

Behövs ingen dyr utrustning

Om man bara ska tälta någon gång en sommar tycker Crafoord att man lätt klarar sig med en billig utrustning för ett par hundralappar. Men om det ska stå emot kraftig vind och regn kan det vara läge att köpa ett dyrare.

– Det viktiga är att skaffa ett bra liggunderlag, säger Crafoord.