S vill stoppa privatiseringar inom vården

avJonathan Jeppsson

NYHETER

Socialdemokraterna vill stoppa privatiseringar i vården.

Bland annat vill man stoppa privatiseringen av akutsjukhusen, ta bort gräddfiler för försäkringspatienter och skapa tydlig insyn för medborgarna.

– Vi vill skapa ordning och reda i vården, säger Magdalena Andersson.

I dag presenterade finansminister Magdalena Andersson, socialminister Annika Strandhäll och civilminister Ardalan Shekarabi flera förslag för den svenska sjukvården.

Socialdemokraterna vill stoppa det som de menar är en vinstjakt inom vården och säkerställa att alla får vård efter behov. 

– Vi är redo att ändra lagstiftningen för att säkerställa att det är behov och inte vinst som styr, säger socialminister Annika Strandhäll.

Stoppar nya privatiseringar

S vill införa en lag som stoppar nya privatiseringar av alla landets akutsjukhus och universitetssjukhus. I dag finns det cirka 60 akutsjukhus och universitetssjukhus i Sverige.

Partiet vill också införa ett förbud mot att köpa sig före i kön i offentligt finansierad vård

– Vi vill ta bort gräddfiler för försäkringspatienter, säger Magdalena Andersson.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Magdalena Andersson.

Samtidigt vill man också enligt förslaget skapa en bättre insyn i hur privata vårdgivare hanterar försäkringspatienter i vårdköer.

– Behoven ska styra i vården, ingen ska kunna köpa sig före i kön och medborgarna har rätt att veta hur deras skattepengar används. Därför vill Socialdemokraterna införa ett förbud mot att köpa sig före i kön, införa offentlighetsprincipen i vården och ge allmänheten insyn i hur privata vårdgivare hanterar sina vårdköer, säger Ardalan Shekarabi.

Men förslaget om att stoppa privatiseringar inom vården möter kritik från oppositionen. Centerpartiets Anders W Jonsson kallar utspelet för ett ”självmål”.

– Under den här mandatperioden har S misskött vården. Man har låtit köerna växa sig långa och patienterna får inte vård i tid. På många håll ser vi att där S är med och styr växer också köerna.

– Att i ett sådant läge lägga fram förslag på att stänga ner välfungerande verksamheter, är ett självmål som saknar motstycke. När köerna är långa och färre får träffa en läkare, måste fler aktörer få vara med och bidra till en bättre vård, säger Anders W Jonasson.

Aftonbladet Inizio: Det är svenskarnas viktigaste valfrågor 00:25