Thailändska pojkarna hyllar dykaren som dog - genom att vistas i tempel

avJoanna Górecka

Pojkarna i det thailändska fotbollslaget, som satt inspärrade i en grotta i två veckor, ska nu spendera nio dagar i ett buddistiskt tempel – för att hedra dykaren Saman Kunan som dog vid en räddningsaktion, skriver BBC.

Elva av de tolv pojkarna, som satt inspärrade i en grotta i norra Thailand i två veckor, ska nu tillsammans med sin fotbollstränare vistas i ett buddistiskt tempel för att hedra dykaren Saman Kunan, 37, som avled i samband med deras räddningsaktion.

Under en ceremoni fick pojkarna sina huvuden rakade och skänkte andarna gåvor i en särskild initieringsrit.

Vistelsen i templet, där pojkarna ska leva som munknoviser, är tänkt att fungera som en andlig rening för gruppen, skriver BBC.

– Vi har tänkt att det här måste göras och nu var tiden inne, säger Aisha Wiboonrungrueang, mamma till 11-årige Chanin, till nyhetsbyrån AFP.

1 av 6 | Foto: PANUMAS SANGUANWONG / THAI NEWS PIX

Att det bara blir elva av de tolv inspärrade pojkarna som går in templet beror på att den tolfte, 14-årige Adul Samon, är kristen.

– Det är bra att de ska spendera tid i ett kloster. Det är som att de dog och nu har fötts på nytt, säger Seewad Sompiangjai, som är morfar till en av pojkarna, till BBC.

Pojkarna kommer att spendera tid i det buddistiska templet i just nio dagar eftersom nio anses vara en tursam siffra i Thailand. Där kommer de att be, meditera och städa i templet.

Foto: PANUMAS SANGUANWONG / THAI NEWS PIX
Saman Gunan dog under räddningsarbetet

Inspärrade i två veckor

Efter en fotbollsmatch i juni försvann pojkarna tillsammans med sin tränare. Laget gjorde en utflykt för att utforska grottan Tham Luang i norra Thailand. Efter att laget gått in i grottan blockerade ett monsunregn ingången till turistattraktionen. Över 1000 personer sökte efter pojkarna men regnet försvårade arbetet. Efter 10 dagar hittades pojkarna på en kulle i grottan där de flytt vattenmassorna. Då påbörjades ett stort räddningsarbete.

Den pensionerade marinkårsdykaren Saman Gunan, 37, hade slutfört sitt uppdrag och levererat lufttankar nere i grottsystemet Tham Luang, men på väg upp tog hans egen luft slut.

Ex-militären förlorade medvetandet i grottan och hans liv gick inte att rädda.

ARTIKELN HANDLAR OM

Thailand

BBC