Krisberedskap

MP: Sverigedemokraterna hotar svensk krisberedskap

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Sverigedemokraternas politik är ett hot mot arbetet att förhindra nästa stora kris.

Det menar miljöminister Karolina Skog (MP) och pekar bland annat på att SD inte ser SMHI som en viktig aktör i att tackla klimatförändringarna.

– Det är allvarligt och fruktansvärt att SD undergräver förtroendet för SMHI och legitimiteten i svensk krisberedskap, säger Skog.

Sommarens skogsbränder har fått många att ställa sig frågan om Sverige verkligen har förmågan att hantera stora kriser. Hjälp har kommit bland annat i form av brandmän, flyg och helikoptrar från EU för att släcka de stora skogsbränderna.

I dag träder nya ändringar i plan och bygglagen i kraft. Ändringar som bland annat innebär att det blir tydligare vilket ansvar kommunerna har vid kriser såsom skogsbränder och översvämningar.

– Det handlar om att alla kommuner ska göra det några gör idag. En skogskommun ska till exempel se till att de är rustade för skogsbränder, en kustkommun att de är rustade för översvämningar, säger miljöminister Karolina Skog (mp).

SMHI har ett särskilt uppdrag från regeringen att att vara nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning och är en viktig hörnsten i arbetet att förhindra kommande kriser menar Miljöpartiet.

– Vi måste säkra att SMHI fungerar väl, att de har pengar och att de agerar på vetenskaplig grund. I det sammanhanget är det allvarligt och fruktansvärt att SD undergräver förtroendet för SMHI och legitimiteten i Sveriges krisberedskap, säger Skog.

Kallade SMHI:s arbete för ”tendentiös opinionsbildning”

I skuggbudgeten i januari förra året skrev Sverigedemokraterna att ”SMHI inte bör ägna sig åt tendentiös opinionsbildning” och partiet ville sänka anslaget till myndigheten med 11 miljoner kronor.

– Forskningen används till opinionsbildande verksamhet. Man har ett syfte, inte att ta fram kunskap, utan att skapa opinion, sa partiets miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen då.

Formuleringen om tendentiös opinionsbildning har Kinnunen i efterhand kallat för olycklig. I budgeten för 2018 vill SD se att anslaget till SMHI ligger kvar på samma nivå, regeringen vill se en ökning.

– Det är oerhört viktigt att SMHI får fortsätta bedriva forskning och sprida information och det är den punkten som SD ger sig på, att SMHI:s informationsarbete ska minska, säger Karolina Skog.

”Stödet till kommunerna hotat”

Miljöministern riktar även kritik mot Moderaternas och Kristdemokraternas syn på SMHI.

– Moderaterna och KD föreslår neddragningar i just SMHI:s arbete för klimatanpassning. Då är det viktiga stödet till kommunerna hotat. Många gånger är det små kommuner som drabbas som inte har möjlighet att bygga upp den här kunskapen internt.

”Profiterar på bränder och torka”

Bilden att Sverigedemokraterna undergräver Sveriges krisberedskap slår Martin Kinnunen ifrån sig.

– SMHI har ett jätteviktigt uppdrag att göra väderprognoser. Vi har inget syfte alls att undergräva deras verksamhet. Jag tycker det är upprörande hur Miljöpartiet försöker profitera på bränder och torka. Det är den här regeringen och den förras ansvar att vi inte har en tillräcklig beredskap, säger Martin Kinnunen till Aftonbladet.

Försvarsmakten bör få ett utvidgat uppdrag att även vara behjälpliga i brandbekämpning anser SD.

– Vi tycker att det är rimligt att det är en del av deras uppdrag, att de har helikoptrar som kan rycka in vid brand och personal som är utbildad och att vi har åtminstone något vattenbombningsplan i Sverige, säger Kinnunen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Så vill Alliansen stärka krisberedskapen

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisberedskap

Miljöpartiet

Karolina Skog

Klimatförändringar

Sverigedemokraterna