Värsta drunkningsdagen på flera decennier

Av: TT

Publicerad:
Människor som badar vid Tantolundens badplats i Stockholm i det varma julivädret.
Foto: Christine Olsson/TT
Människor som badar vid Tantolundens badplats i Stockholm i det varma julivädret.

Onsdagen blev en svart dag med det högsta antalet drunkningsolyckor de senaste decennierna. Minst sex personer omkom, däribland en 16-årig pojke i Gävle. Polisen söker dessutom efter ytterligare en person som befaras ha omkommit i Umeälven efter en vattenskoterolycka.

En varm sommar förknippas ofta med sol och bad. Men en ihållande värmebölja som i år kan också få tragiska konsekvenser för dem som mister nära och kära i drunkningsolyckor. Med nästan en vecka kvar av juli har preliminärt 28 personer omkommit under månaden, framför allt i badolyckor.

– Det är en jättehög siffra. 2006 var en hemsk sommar, men då hade vi många fritidsbåtsolyckor i juli, säger Karin Brand, generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet.

Ovanligt många

Att så många som sex personer omkommer under en och samma dag i separata drunkningsolyckor är extremt, enligt Karin Brand som inte känner till någon liknande siffra de senaste decennierna. Den 22 juli 2006 omkom fem personer under samma dag och det var också en riktig varm julimånad med totalt 47 drunknade.

Även den rekordvarma sommaren 1994 sticker ut med 50 förolyckade under juli. Med några undantag är ändå den övergripande tendensen att drunkningsolyckorna är på väg ner.

– Man ser att siffrorna minskar över åren men att det ändå kan bli de här topparna kopplat till det varma vädret och att det sedan stabiliserar sig.

Ovana badare

Men värmen är svår att värja sig mot och får många som annars inte brukar bada på sommaren att söka sig till vattnet. De senaste dagarna har det också varit flera äldre, i åldern 70–90 år, som omkommit i badolyckor.

De extremt höga temperaturerna påverkar också kroppens förmågor och gör att man blir omtöcknad och trött.

– Sedan kan man alltid diskutera klimatförändringarna och om det är de här somrarna som vi har att se fram emot, säger Karin Brand.

Publicerad: