Nasa skickar upp ny satellit – till solen

Publicerad 2018-08-11

Efter åtta års arbete skulle amerikanska Nasa skjuta upp en ny satellit – för att utforska solen.

Men rymdmyndigheten stötte på problem och tiden för uppskjutningen ändrades till i morgon.

Satelliten kommer att färdas närmre solen än någonsin tidigare och är byggd för att klara temperaturer över 1 000 grader.

– Det är vår stora chans att studera en stjärna på nära håll. Men skulle något gå sönder kommer sonden förmodligen smälta på en gång, säger astrofysikern Maria Sundin till TT.

Efter åtta års arbete skulle satelliten Parker solar probe äntligen skjutas upp. Den historiska händelsen var planerad att äga rum klockan 09.33 på lördagen, svensk tid, i Cape Canaveral i Florida, skriver Nasa på projektets hemsida.

Uppskjutningen blev försenat på grund av ett problem som Nasas team löste, skriver Nasa på Twitter. Den nya tiden för uppskjutningen ändrades till klockan 10.28 svensk tid.

Men efter fortsatta tekniska problem skriver Nasa nu på Twitter att lördagens uppskjutning är inställd, och att ett nytt försök ska göras under morgondagen.

Måste klara 1000 grader

Målet med uppdraget är att lösa långvariga mysterier om solens beteende - förutsatt att sonden kan överleva temperaturer över 1000 grader, rapporterar BBC.

Om färden lyckas kommer Nasa kunna mäta solens ”atmosfär”, skriver TT.

Planen är att sonden ska lägga sig i bana runt solen i sju år. Som närmast räknas den komma bara 6,1 miljoner kilometer från koronan, vilket är det närmaste en människobyggd rymdfarkost någonsin kommit en stjärna, skriver TT.

Det är sju gånger närmre än Helios 2 som på 1970-talet hade ett avstånd på 43 miljoner kilometer.

”Vår stora chans att studera en stjärna”

Förhoppningsvis kommer Parkersonden göra det möjligt för forskare att förstå mer om solens egenskaper.

– Jorden är extremt påverkad av solen eftersom den exempelvis bidrar till vad vi har för klimat. Det är intressant att veta hur energitransporten går till från solens inre till det yttre. Ibland får solen utbrott och skickar ut skurar av elektriska partiklar som kan störa vår elektronik. Det är saker som vi kan lära oss mer om, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet till nyhetsbyrån.

Tanken är att försöka observera och fotografera koronan, det vill säga de yttre lager som liknar ett böljande ljusspel under solförmörkelser och som skickar ut solvindar som emellanåt ställer till det för kommunikationssystem, skriver TT.

Nu återstår det bara att se om satelliten klarar den extrema värmen – utan att förkolna.

– Det är vår stora chans att studera en stjärna på nära håll. Men skulle något gå sönder kommer sonden förmodligen smälta på en gång, säger Sundin.

Följ ämnen i artikeln