Måttligt alkoholintag kan öka fertilitet hos män – enligt en ny studie

avJoanna Górecka

NYHETER

En ny italiensk studie hävdar att män som dricker måttligt kan vara mer fertila än de som inte dricker alls. Enligt forskarna kan man nämligen länka ett måttligt alkoholintag till ett större spermietal och högre spermiekvalitet, skriver Mirror.

Män som vill bli pappor får ofta rådet att minska sin alkoholkonsumtion, eftersom en hög alkoholkonsumtion kan skada spermierna. Däremot menar en ny studie att män som dricker måttligt kan vara mer fertila än de som inte dricker alls.

Studien, som först publicerades i vetenskapliga skriften Andrology, genomfördes på 323 män vid en italiensk fertilitetsklinik. Männen delades in i fyra grupper, baserat på deras genomsnittliga veckoliga alkoholkonsumtion.

Enligt studien hade den grupp män som drack fyra till sju enheter alkohol i veckan en högre andel spermier än de andra grupperna, skriver Mirror.

Studien gjordes med ett självskattningsformulär, deltagarna fick alltså uppskatta själva hur mycket de drack och delades in i grupperna därefter.

Nötter kan också ge skjuts

Det är välkänt att hög alkoholkonsumtion kan leda till en rad hälsobesvär – samtidigt har det den senaste tiden kommit diverse rön om att ett måttligt alkoholintag kan vara bra för både hjärthälsan och livslängden. En del av dessa studier har sedan visat sig vara sponsrade av alkoholindustrin.

Om du inte vill ta till glaset för att ge fertiliteten en skjuts finns det andra livsmedel som sägs öka viriliteten: två nävar nötter dagligen sägs tillexempel öka fruktsamheten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa

Alkohol