Eldningsförbudet utökas – här införs totalt grillförbud

1 av 2 | Foto: Janerik Henriksson/TT

avBabs Drougge

NYHETER

Eldningsförbudet som råder i stora delar av landet har inte gett tillräckligt verkan.

Det tycker räddningstjänsten i Kalmars län som nu förbjuder nästan all grillning, även på privat mark. Enda undantaget är elgrill.

– Det är helt enkelt ett utökat eldningsförbud, säger Camilla Dahl på Trygghets- och larmcentralen i Kalmar till 24Kalmar.

Eldningsförbud råder sedan länge i hela landet, men respekteras inte av alla. Såväl polis, räddningstjänst och myndigheter går ut med uppmaning efter uppmaning och vädjar om att förbudet ska följas.

Det nuvarande förbudet gäller dock bara på allmän plats. Att grilla på en fast grill på sin egen tomt är tillåtet, men för att undvika ytterligare bränder införs nu ett totalförbud. Elgrill är okej, men utöver det är all form av grillning i Kalmars län förbjuden, rapporterar 24Kalmar.

– Det är för att brandrisken är så hög. Det är helt enkelt ett utökat eldningsförbud, säger Camilla Dahl på Trygghets- och larmcentralen i Kalmar till 24Kalmar.

Antar att folk kommer sköta sig

Förbudet införs med omedelbar verkan och gäller även stormkök och liknande anordningar.

– Precis som med det tidigare eldningsförbudet så antar vi att folk kommer att sköta och följa det här. Är det så att man har orsakat något så är man också skyldig till det, säger Camilla Dahl till 24Kalmar.

Förbudet ska gälla tills vidare.

Hur noga är vi med att följa eldningsförbudet? 00:26
De var Sveriges fem största skogsbränder 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Kalmar

Bränder

Grillning