Misshandelsåtalad kvinna ej psykstörd

NYHETER

En kvinna i 40-årsåldern tvingade två unga pojkar att äta hästbajs och sina egna spyor.

Under flera år misstänks hon för att ha förnedrat och misshandlat en hel familj.

På måndagen förklarade den rättspsykiatriska undersökningen henne fullt frisk.

Kvinnan, som beskriver dig själv som frälsningssoldat, bodde under sex år ihop med sin väninna och hennes två barn. Under denna period har hon enligt åtalet, som omfattar 17 punkter, formligen torterat mamman och hennes två pojkar.

Den första händelsen inträffade 1995, då den misstänkta kvinnan bundit fast väninnan och fört en kniv över hennes hals och blottade överkropp. Sedan följer en lång rad av övergrepp mot kvinnan och barnen.

Hon har kastat frätande ammoniak i ansiktet på en av pojkarna och vid ett otal tillfällen slagit pojkarna med hästpiska och läderremmar. Hon ska ha tvingat ett av barnen att äta vetemjöl och vatten tills han spydde. Med hot om våld fick pojken sedan äta upp sina egna spyor.

Vid ett tillfälle tvingades pojkarna att äta hästbajs och havregryn som lagts i lergropar på marken. Enligt Upsala Nya Tidning säger barnens mamma att hon misshandlats av kvinnan omkring hundra gånger, men att hon inte vågat anmäla händelserna.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen som offentliggjordes på måndagen led inte kvinnan av någon allvarlig psykisk störning när hon utförde gärningarna. Inte heller anses hon vara psykisk störd i dag.

Rättegången inleds nästa måndag i Uppsala Tingsrätt.

Per Mattsson