Explosion i Jerusalem

Publicerad:
Uppdaterad:

Dubbla självmordsdåd i Israel dödade minst 13 personer

En självmordsbombare försökte ta sig in på Hillel-kaféet men stoppades av en säkerhetsvakt. Gärningsmannen utlöste då sin sprängladdning på trottoaren.
Foto: REUTERS/Reinhard Krause
En självmordsbombare försökte ta sig in på Hillel-kaféet men stoppades av en säkerhetsvakt. Gärningsmannen utlöste då sin sprängladdning på trottoaren.

JERUSALEM

Minst 13 människor dödades i två självmordsattacker i Jerusalem och Tel Aviv på tisdagskvällen. Palestinska Hamas, som svurit att hämnas Israels utrotningskampanj mot dess ledare, tog sent på kvällen på sig dåden.

Explosionen som skakade Jerusalem vid 23.30-tiden inträffade utanför ett kafé, en av den trendiga Hillel-kedjans filialer i västra delen av staden.

Enligt israelisk arméradio försökte en självmordsbombare ta sig in på kaféet, men stoppades av en säkerhetsvakt - gärningsmannen utlöste då sin sprängladdning på trottoaren. Minst sex personer sades ha dödats och ett 40-tal skadats.

Attentatet kom bara sex timmar efter det att en annan självmordsbombare sprängt sig i luften mitt i en klunga soldater som väntade på lift hem från militärbasen Tzrifin i Tel Aviv-förorten Rishon Letzion. Förövaren tog sju personer med sig i döden.

Israel pekade omedelbart ut Hamas som ansvarigt för bomberna. Sedan israelerna inledde sitt bombkrig mot islamiströrelsens ledare för knappt tre veckor sedan har ropen på hämnd skallat höga i Gazaremsan. Och sent på kvällen rapporterade den arabiska satellit-tv-kanalen al-Jazira att Hamas tagit på sig ansvaret för båda tisdagens dåd.

'Lämpligt pris''

Efter det misslyckade försöket i lördags att ta livet av Hamasledaren schejk Ahmad Yassin var det bara fråga om tid innan hämnden skulle komma.

-Den israeliska fienden kommer att få betala ett lämpligt pris för sina illgärningar, sade Yassin i en intervju för TT i måndags.

Israel har hittills dödat tolv ledande Hamasfigurer i sin våg av flygangrepp, som började efter bussmassakern i Jerusalem 19 augusti.

Frågan är om premiärminister Ariel Sharon, för tillfället på besök i Indien, nöjer sig med att fortsätta bomba Hamas ledare. I veckor har det ryktats om planer på en fullskalig invasion av den tätbefolkade Gazaremsan, Hamas maktbas. Kanske sätter Israels militär dessa planer i verket nu.

En annan tänkbar reaktion är att Israel till sist gör verklighet av alla hot att vräka den palestinske presidenten Yasser Arafat från hans borg i Ramallah och skickar honom i exil.

Anklagar Arafat

På tisdagskvällen anklagade Sharonregeringen Arafat för att ha saboterat sin forne premiärminister Mahmud Abbas försök att stoppa Hamas och likasinnade grupper.

Abbas avgick i lördags. Skälet var den segdragna maktkampen med Arafat, men också besvikelse över att Israel inte gjort mer för att leva upp till den internationella ''färdplanen'' för fred.

För Abbas tilltänkta efterträdare, Ahmad Qari, kom tisdagens attentat vid sämsta tänkbara tidpunkt. Han har deklarerat att han inte tänker ställa upp på några israeliska ''diktat'' om hårdare tag mot Hamas, och manat till en övergripande vapenvila i konflikten.

Jerusalem och Rishon Letzion var inte de enda platserna i regionen där blod spilldes på tisdagen. Två Hamasmän och en palestinsk pojke sköts ihjäl när Israels armé belägrade ett hus i Hebron på Västbanken.

Tomas Härenstam/TT

Publicerad: