Malmö

Utredning om grov våldtäkt i Malmö läggs ner – kvinnan ljög

avIsabelle Nordström

1 av 3 | Foto: Johan Nilsson/TT
Polistekniker säkrar spår på platsen där den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum.

Det var den 28 december som kvinna skulle ha blivit våldtagen av flera män i Malmö.

Polisens bevisning har visat på att de uppgifter kvinnan lämnat inte stämmer.

Nu har hon erkänt att hon ljög och åklagaren lägger ner utredningen.

Det var i mellandagarna förra året som en kvinna anmälde att hon blivit våldtagen av flera män på Serenadgatan i Malmö. Enligt vad hon uppgav för polisen hade hon blivit våldtagen utomhus 28 december.

Flera patruller skickades till platsen, och ett stort område vid en cykelbana och en parkeringsplats spärrades av. Tekniker arbetade där under fredagen för att samla in bevis.

Men nu väljer åklagaren att lägga ner förundersökningen eftersom man kommit fram till att det inte ha begåtts något brott. Kvinnan har nämligen lämnat felaktiga uppgifter.

”När kvinnan i förhör har konfronterats med detta har hon medgett att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter till polisen. Kvinnan har berättat att hon inte utsatts för en överfallsvåldtäkt vid den aktuella tidpunkten”, skriver kammaråklagare Lena Körner vid Malmö åklagarkammare i beslutet i ett pressmeddelande.

Den tekniska utredningen samt förhör med vittnen har inte styrkt kvinnans berättelse. Men åklagaren vill inte kommentera detaljer i utredningen.

– Det råder förundersökningssekretess om den nedlagda förundersökningen, säger Lena Körner.

Nu är kvinnan delgiven misstanke om falskt larm.

Körner är också förundersökningsledare för de andra tre utredningarna om grov våldtäkt som ska ha skett i höstas förra året. I utredningen har polisen tagit hjälp av gärningsmannaprofilgruppen, vilket ännu inte lett polisen till rätt gärningspersoner.

– Ingen är gripen, säger Lena Körner.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Brott

Våldtäkt