"Ett livsverk är förlorat"

NYHETER

Han har jobbat i skogen i 42 år

Foto: Skogen är slagen i spillror Bonde Nilsson, 65, uppskattar att upp till hälften av hans skog kan ha fallit. Nu hoppas han få dit skogsmaskiner innan virket blir förstört. "Att gå ut med motorsågen känns meningslöst", säger han.

RÖENA

Bonde Nilsson blev pensionär i december, tänkte lägga av med skogen och låta barnen ta över. Nu sitter han bland de nedfallna träden och suckar.

-Det känns hopplöst. Som ett helt livsverk har gått förlorat.

Stormen tog hårt i Göingebygden. Varenda skogsägare är drabbad.

Bonde Nilsson har inte orkat se över sina 130 hektar ännu, men uppskattar att mellan 25 och 50 procent av skogen har fallit.

"Nu rasar priserna

-Det kan vara mellan 5000 och 10000 kubik, tror han. Till ett värde på upp mot 2,5 miljoner om det hade sålts i fredags. Nu vet jag inte vad jag får. Priserna kommer att rasa.

Hans gård ligger flera kilometer in i skogen, öster om Glimåkra. Den lilla vägen dit kantas av nedfallna träd och nerslagna elledningar.

-Vi har varit strömlösa i sex dagar. De säger att det kommer att ta ytterligare en vecka innan vi får strömmen tillbaka. Det innebär extraarbete.

Meningslöst och farligt

I 42 år har han jobbat heltid bland träden, vårdat sin skog, planterat och gallrat.

-Nu är det mesta raserat. Att gå ut med motorsågen känns meningslöst. Dessutom vågar man ju inte ge sig in i det. Många träd har bara trillat till hälften.

-Man kan inte göra något själv. Det måste hit maskiner - och det kan ta tid. Virket hinner torka och förstöras.

-Vi är många som snabbt behöver hjälp.

Pelle Tagesson