"Det värsta vi varit med om"

NYHETER

Aftonbladets fotografer var snabbt på plats i katastrof- området

Aftonbladets fotografer var snabbt på plats för att skildra flodvågskatastrofen i Thailand.

De hade inte en aning om vad som väntade dem.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Aftonbladets fotograf Jerker Ivarsson.

Foto: Fotograferna Aftonbladets fotografer som var på plats i katastrofområdet: Urban Andersson (överst t v), Jerker Ivarsson (överst t h), Krister Hansson (t v) och Magnus Wennman.

Under två veckor kom flera av Aftonbladets fotografer närmare död, sorg och förstörelse än vad de någonsin gjort tidigare.

– Det går inte att jämföra med någonting annat jag upplevt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Jerker Ivarsson, som befann sig i Krabi.

"Det här är ingen katastrof"

Katastrofens omfång överskred alla farhågor. Över 160 000 människor miste livet till följd av skalvet utanför Sumatras kust.

Majoriteten av dessa dränktes efter att enorma flodvågor svept in över stränderna och fört med sig allt som kom i dess väg. Ingen av fotograferna var förberedd på vad som väntade när de tog flyget till Thailand på morgonen den 26 december.

– På flyget blev vi informerade om att vårat hotell i Khao Lak kunde ha blivit vattenskadat, men att det inte var något allvarligt. Och när vi kom fram till hotellet såg allting helt okej ut. Vi ställde oss frågan ”Vad gör vi här? Det här är ingen katastrof!”. Men när vi promenerade ner mot stranden förstod vi. Det var ju ingenting kvar, berättar Krister Hansson.

– Min absolut värsta föreställning innan vi kom fram var att ett hundratal hade dött, och bland dessa någon svensk.

Personliga tragedier

Var de än vände sig låg döda kroppar. Och överallt fanns chockade människor.

–Man möttes av förfärliga syner. Jag såg barn som låg döda på marken. Jag mötte människor i chock. Det är en situation som inte går att förbereda sig inför, berättar Ivarsson.

–Men det värsta var inte att se de döda, det värsta var att träffa de som fortfarande levde, berättar Urban Andersson som landade i Phuket samma dag som katastrofen inträffade.

Han berättar om desperata människor som förlorat allt, och som förtvivlat sökte efter överlevande släktingar. Det var många personliga tragedier som spelades upp framför ögonen den dagen.

Stor tacksamhet

Alla tre berättar om den enorma vilja och hjälpsamhet de möttes av när de kom till katastrofområdena. Thailändarna upplät sina hus till folk som lämnats hemlösa. Skadade togs om hand och fördes till sjukhus.

– Alla delade med sig och hjälpte till. Jag mötte väldigt många svenskar som var väldigt tacksamma för den hjälp de fått av thailändarna. Jag har fått många vänner därnere, säger Andersson.

På plats i katastrofen

Per Mattsson