Lagerhyllan blev finfin hallförvaring

NYHETER

Smart persienn gömmer röran

1 av 2 | Foto: FÖRE

Det står mängder av gamla lagerhyllor i svenska rum, hallar, garderober och förråd. Hyllor som en gång i tiden införskaffats för att skapa smart förvaring och som fyllt sin funktion med den äran. Och som tack vare sin outslitlighet får hänga med ett tag till. Trots att vi är oändligt trötta på dem!

Själv har jag en lagerhylla på hemmakontoret. Försökte piffa till den med lite vitfärg för några år sedan men lyckades inte få till någon nämnvärd förändring. Nu står hyllan inskuffad bakom en dörr, fylld med pärmar, påsar, kassar, konstiga lådor och märkliga saker i en salig röra. Det ser förfärligt ut!

Funderar på att köpa något nytt. Men eftersom det mesta går att både förändra och förbättra bestämmer jag mig för att ge den gamla lagerhyllan både en ny chans och en ny kostym. Så med häftpistolen i högsta hugg, ett snyggt och inte alltför dyrt tyg samt en metallpersienn och några tavellampor skrider jag till verket.

Knepigast är att få tyget rätt och att lyckas dölja alla häftklamrar. Men i princip handlar det om att tänka två gånger och dessutom lite baklänges. Dessutom är det lättast med ett enfärgat eller genomvävt mönster. Med mönstret tryckt bara på ena sidan syns alltid en avigsida någonstans, såvida man inte använder dubbelt tyg.

När tyget sitter där det ska känns hyllan som ny. Möjligen lite mörk, vilket avhjälps med tavel-lampor som skruvas fast på två av hyllplanen. Några pärmar i samstämda färger samt nya boxar och korgar för lösa prylar blir pricken över i. Och frågan är om inte det här är modellen även för skorna i hallen, för leksakerna i barnkammaren och handdukarna i badrummet?

Den här hyllan har nämligen en funktion som slår allting annat. Persiennen! Som inte bara är superenkel att montera utan dessutom döljer den röra som oundvikligen uppstår i en lagerhylla. Omgjord eller ej.

1 Mät tyget så det spänner över hyllans båda kortsidor samt bakstycke. Markera det exakta måttet med nålar eller tygkrita. Plocka isär hyllan. Lägg ut tyget på golvet och lägg gavlarna rätt mot tygkanterna. Häfta fast tyget längs med gavlarnas framsidor.

2 Vik tyget bakåt, så det täcker häftklamrarna. Vik en fåll i över- och underkant, nästa fast fållen för hand. Sätt i den övre och undre hyllan. Slå i några häftklamrar på hyllans baksida för att hålla tyget på plats ordentligt.

3 Skruva fast stagkrysset så hyllan blir stabil. Lägg hyllorna på plats. Skruva eventuellt i tavellampor. Skruva fast persiennen.

Det här behöver du:

Så här gör du - steg för steg

Bellas verktygslåda

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård