Det regnar på Titan

NYHETER

Flytande metan droppar ner och eroderar Saturnus måne

Regnet skvalar på Titan precis som på Jorden - men dropparna består av svinkall flytande metan.

- Vi har bevis för att det finns flera processer av samma typ som på Jorden, berättade rymdforskare på fredagen i Paris.

Den 14 januari lyckades Europeiska rymdflygstyrelsens sond Huygens äntligen nå planeten Saturnus måne Titan efter sju år i rymden tillsammans med Nasas farkost Cassini.

Sonden lyckades landa oskadd och har nu bekräftat det forskarna trodde - livet på Titan liknar på många sätt processerna som skedde på planeten Jorden för 3,5 miljarder år sedan.

- Vi har bevis för många Jord-liknande processer. Det regnar, det finns erosion och annan påverkan men med mycket exotiska material, sa doktor Marty Tomasko, en av de experter som nu tolkat bilderna från Titan, till BBC i samband med en presskonferens i Paris på fredagen.

Tack vare sonden kan rymdforskarna få bekräftat att dessa processer fortfarande pågår.

Metan, så kallt att det rinner, flyter i bäckar och floder och fyller sjöar på den lilla månen.

Den 180 grader kalla metanen regnar ner och eroderar ytan, där fåror tydligt syns. Sedan dunstar och absorberas gasen igen.

- Vätskan fanns några centimeter från ytan. Vi har en känsla av att platsen där vi landade hade utsatts för regn för inte så länge sedan, sa Tomasko.

- Vi landade på en yta som är typisk för regionen. Flodbäddarna är torra för det mesta. Efter regnen finns flytande vätska. Det bildas pölar och sjöar innan det flytande metanet absorberas av ytan.

Huygens fann spår av metangas när sonden sjönk genom Titans atmosfär. Gasen kom från en hittills okänd källa på månen.

Nu vill de europeiska rymdforskarna skicka robotar till Titan, på samma sätt som man skickat robotar till Mars.

Tidigare artiklar

Caroline Olsson