Rykten om Saddams död tillbakavisas

NYHETER

Ex-diktatorn lider av kronisk prostata- infektion

Den forne irakiske diktatorn Saddam Hussein lider av en kronisk prostatainfektion.

Men rykten om att han skulle vara sjuk i övrigt tillbakavisas.

– Saddam har inte haft stroke och han är inte död, säger sergeanten Steve Valley.

Foto: Saddam Hussein.

Saddam Hussein lider av en prostatainfektion, en vanlig åkomma bland äldre män. Uppgifterna kommer från Iraks minister för mänskliga rättigheter, Bakhtiar Amin, som inte ville ge några närmare detaljer om Saddams prostataproblem.

Typiska symptom på åkomman är täta toalettbesök och en brännande smärta när man uträttar sina behov. En kronisk prostatainfektion behandlas normalt med en långvarig antibiotikakur. Enligt Amin har Saddam gått med på att ta antibiotika, men har enligt uppgifter avslutat behandlingen.

På torsdagen dementerade också amerikansk militär uppgifterna om att Saddam skulle vara svårt sjuk eller till och med dött. Förutom infektionen ska Saddam Hussein vara fullt frisk. Saddam har dock vägrat att låta läkarna ta vävnadsprover för att utesluta möjligheten att ex-diktatorn skulle lida av prostatacancer.

Enligt Amin har ex-diktatorn gått ner i vikt. Men det beror bara på att han hållit en sträng diet, vilket enligt uppgifter i media då bland annat skulle bestå av amerikanska muffins. Sin övriga tid spenderar han med att läsa koranen, dikta och sköta om sin trädgård.

Per Mattsson