Poliserna sköts när de följde efter de tre bankrånarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-07-28

Polismännen Olle Borén, 42, och Robert Karlsson, 30,

i radiobil 5320 tog upp jakten på bankrånarna när flyktbilen dundrade förbi i Malexander.

Det blev det sista de gjorde.

De båda poliserna sköts i huvudet på nära håll - med sina egna tjänstevapen.

Det var den 28 maj 1999.

Historien hade sin början hösten innan, 1998.

Då inleder dramatikern Lars Norén repetitionerna av sin nya pjäs 7:3. I rollerna - fängelseinterner på permission. En av de medverkande är Tony Olsson, dömd för stämpling till mord.

Rånturné

Samma höst startar en rånturné i Småland. Samtliga rån sammanfaller med Tony Olssons permissioner från Tidaholm och senare

Österåkeranstalten.

Den 28 maj 1999 klockan 14.45 är det dags igen.

Två maskerade män, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson, tar sig in med dragna vapen på Östgöta Enskilda bank i Kisa. En tredje - Tony Olsson - håller vakt utanför med kpist.

De tre har i september startat en fristående nazistgrupp tillsammans.

Bytet den här gången blir 2,6 miljoner kronor.

Men nu det blir inte som rånarna tänkt sig. Närpolischefen Kenneth Eklund jagar rånarna när de flyr i bil. Han beskjuts med ett femtiotal skott men klarar sig.

Skjuts till döds

I Malexander får rånarna polismännen Olle Borén och Robert Karlsson efter sig. Också de utsätts för omfattande skottlossning, men har inte samma tur.

Klockan 16.10 skjuts de två poliserna till döds på marken utanför polisbilen, båda med skott i huvudet avlossade på nära håll med deras egna tjänstevapen.

Det blir inledningen på en av de största polisjakterna i svensk historia.

Andreas Axelsson har skottskadats allvarligt när poliserna gett moteld och grips en timme senare på vårdcentralen i Boxholm.

Grips dramatiskt

Jackie Arklöv grips dramatiskt den 31 maj på Tyresö utanför Stockholm.

Tony Olsson klarar av att hålla sig på flykt ytterligare några dagar. Den 6 juni grips han i Costa Rica och utlämnas två veckor senare.

I rättegången, som inleds den 1 november i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, tar ingen på sig skulden för dödsskjutningarna, i stället skyller vännerna på varandra. Men rätten anser att alla är lika skyldiga till polismorden oavsett vem som höll i vapnet.

Den 18 januari året därpå faller domarna - samtliga får livstids fängelse, ett straff som Göta hovrätt fastställer den 7 juni.

Ett och ett halvt år senare erkänner plötsligt Jackie Arklöv i en tv-intervju att det var han som avlossade de dödande skotten.

Tony Olsson, 31

Jackie Arklöv, 31

Andreas Axelsson, 33

Aftonbladet