”Min dotter fick straffet”

NYHETER

Pappan till 13-åriga flickan mötte åtalad: 30-åringen log mot mig. Han log.

MOTALA

Det märkligaste med fadern är att han är så samlad.

Han sitter i en skinnfåtölj i det lilla vardagsrummet och berättar om det som hänt hans dotter och han använder inga överord, det kommer inga hatiska utfall. Men han kräver rättvisa.

Foto: HANS ENDA KRAV: RÄTTVISA I tingsrätten dömdes fyra män för grov våldtäkt av hans dotter. Hovrätten ansåg att det var fråga om sexuellt utnyttjande och friade två av männen. I går hade 142 969 kronor samlats in för en resning i Högsta domstolen.

Rättvisa är något som kan vara svårt att mäta i pengar eller tid. I det här fallet är det omöjligt. Hur långa fängelsestraffen än blir och hur mycket gärningsmännen än får betala i skadestånd kan aldrig det som hände den 19 augusti göras ogjort.

Men några andra medel än tid, pengar och, i det här fallet, möjligen utvisning, finns inte att ta till i ett civiliserat samhälle, och ska heller inte finnas.

Vad är våldtäkt och vad är sexuellt utnyttjande?

Om det var sexuellt utnyttjande av en flicka som nyss fyllt 13, vad ska då straffet bli? Åtta månaders fängelse för en man som är 17 år äldre än barnet han utnyttjade? Är det rimligt? Inget straff alls för de män som var i lägenheten men som säger att de inget gjorde? Är det rättvisa?

13-åringen går inte längre ut

Det skymmer i rummet och pappans ansikte försvinner i dunklet. Det faller en ljusstrimma över hans händer som aldrig är stilla på fåtöljens armstöd. Han är samlad men jäktad, kroppen är som en motor som rusar. Telefonen ringer hela tiden: journalister vill intervjua, vänner vill prata, barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen meddelar äntligen, efter fem månader, att den har en tid för hans dotter.

- Det enda vi vill är att få ett liv som är värdigt att leva. Så länge de rör sig där ute har vi inte det. Flickan går inte ut. Hon sitter här. Hon går inte ens ut på skolans raster. Det är hon som har fått straffet.

Han mötte en av gärningsmännen på stan. Det var 30-åringen som tingsrätten dömde till fem års fängelse och utvisning för grov våldtäkt. Hovrätten ändrade domen till åtta månader för sexuellt utnyttjande.

Pappan satt i bilen och stannade för rödljus och 30-åringen stod vid övergångsstället och skulle gå över. Deras blickar möttes.

- Han log mot mig. Han log.

Tanken på att ta lagen i egna händer har blixtrat förbi, men det är inget som pappan ens flyktigt har övervägt.

- Jag är en vanlig svensson. Jag känner avsky, vanmakt. Men jag tror på samhället.

Han ändrar sig:

- Trodde.

Sedan ändrar han sig igen:

- Jag hoppas fortfarande.

Han säger att det ringt en del lustigt folk. Han använder de orden: lustigt folk. De har bett om namn och personnummer på gärningsmännen.

- Men jag har kastat alla sådana erbjudanden. Jag vill inte förknippas med sådant.

Skrev 500-600 mejl

Ytterdörren öppnas. Roger Samuelsson stiger in, tar av sig skorna och kommer in i vardagsrummet. Roger och pappan var flyktiga bekanta innan hovrätten meddelade sin dom den 5 januari.

- Jag läste om den i tidningen. Den var helt grotesk. Tänk om det hade varit mitt barn, vad hade jag gjort då?

Roger talade med vänner, som var lika upprörda.

- En vuxen anses inte kunna ratta en bil med 0,2 promille alkohol i blodet. Men hovrätten säger att en 13-årig flicka, ett barn, ska ta ansvar för sig själv med sex gånger så mycket alkohol i kroppen. Om vuxna människor dukar upp alkohol till ett barn, då är det väl de som försätter barnet i vanmakt?

Roger Samuelsson började samla in pengar. När han hade fått ihop 2000 kronor kontaktade han pappan. Det var för en vecka sedan.

Pappan arbetar skift. När han var ledig på dagarna efter hovrättens dom satt han på övervåningen i radhuset och skrev mejl. Han skrev 500-600 mejl till tidningar, teve, opinionsbildare, politiker, statsministern, justitieministern. Oftast fick han inga svar alls och de svar han fick beklagade, lovade att återkomma, förklarade att ministern inte kan ingripa i enskilda fall.

Förra veckan vände sig pappan och Roger till lokaltidningen och berättade om insamlingen.

I går hade det kommit in 142969 kronor från hela Sverige.

Vill få partierna skänka pengar

På måndag ska det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Andersson uppmana partierna i Motala kommunfullmäktige att skänka pengar. Andersson vill också att partierna kontaktar riksdagsledamöterna från Östergötland.

Med centrum i ett radhus i Motala där det sitter en ursinnig och förtvivlad pappa sker en resning för kvinnofrid och för ett barns rättigheter.

Det är inte lynchjustis, det är krav på rättvisa.

Mannen bakom resningen är långt från de grupper som brukar engagera sig i våldtäktsdebatter och kvinnofrågor. Han är en skiftarbetande metallarbetare.

Men det var hans dotter som kom hem en kväll i augusti, genomblöt, groggy, med minnesförlust, och som sa:

- Pappa, trosorna sitter bak och fram.

Läs mer:

En 13-årig flicka åkte den 19 augusti in till Motala för att lägga undan ett par byxor i väntan på barnbidraget. Vid tiotiden på kvällen ramlade hon in genom dörren: - Pappa, mina trosor sitter bak och fram, sa hon. Tingsrätten dömde fyra män (30, 26, 22 och 16 år) för grov våldtäkt. Hovrätten friade två av männen och mildrade domen till sexuellt utnyttjande för de andra två. Nu har en insamling gjorts för att familjen ska få råd att begära en ny rättegång via Högsta domstolen.

Peter Kadhammar