USA stannar kvar i Irak

NYHETER

President Bush i dag: Terrorisernas våld upphör inte med valet

WASHINGTON

President GeorgeW Bush klargjorde i sitt veckotal i radio på lördagen att USA kommer att stanna i Irak.

Trots trycket från många håll på USA och dess allierade att ta hem sina trupper sade Bush att amerikanerna kommer att stanna.

– Då demokratin får grepp i Irak kommer Amerikas uppdrag där att fortsätta.

– Våra militära styrkor, våra diplomater och civila personal kommer att hjälpa den nyvalda regeringen i Irak att skapa säkerhet och utbilda irakisk militärpolis och andra styrkor.

– Terroristernas våld kommer inte att upphöra i och med valet, tillade presidenten.

Bush utsätts för allt starkare påtryckningar också hemma att visa att utvecklingen går framåt i Irak. Antalet amerikaner som dödas i oroligheterna är nu uppe i över 1400. Ledamöter av kongressen oroas alltmer av priset i blod och pengar för insatsen i Irak.

Kritik från Kennedy

Den demokratiske senatorn Edward Kennedy, som alltid kritiserat Bushs Irakpolitik, sade i torsdags att USA bör dra sig tillbaka både militärt och politiskt från Irak. Målet bör vara att ta hem trupperna så snabbt som möjligt, sade han.

Minst 12000 amerikanska soldater bör resa hem genast för att ge en signal om USA:s avsikter att ”minska den genomträngande känslan av ockupation”, sade Kennedy.

Bush har inte velat ange någon tidtabell för reträtt. Men på en presskonferens i onsdags antydde han att utbildningen av irakiska styrkor kan vara slutförd i slutet av 2005.

Bush och andra i administrationens toppskikt har tonat ned valets betydelse för demokratin inför det omfattande våldet. I stället har USA:s ledning betonat vikten av att valet över huvud taget kan hållas, trots oroligheterna.

Utrikesminister Condoleezza Rice väntades under valdagen då och då framträda i tv för att kommentera utvecklingen.

Framgång för demokrati

– Trots mord, brutalt våld och skrämseltaktik fortsätter irakierna som förut att förbereda sig för valet och bedriva kampanj för sina kandidater, sade Bush.

Han påminde om den jordanske terroristen Abu Musab al-Zarqawis krigsförklaring mot valet.

– Trots denna skrämsel står det irakiska folket fast. Morgondagens val kommer att genomföras på grund av deras mod och fasta beslutsamhet.

Bush påminde om att val har hållits det gångna året i Afghanistan, Malaysia, Indonesien, Georgien, Ukraina och de palestinska områdena.

– Morgondagens val kommer att ge ytterligare kraft åt demokratin.

Läs mer:

TT-Reuters