Jusjtjenko svor presidenteden

Foto: Viktor Jusjtjenko svors in som Ukrainas tredje president efter Sovjetunionens fall.
NYHETER

Moskva

Efter två månader av politisk oro svors Viktor Jusjtjenko på söndagen in som Ukrainas tredje postsovjetiske president.

Med handen på en gammal bibel och på konstitutionen avlade Jusjtjenko den efterlängtade presidenteden i Ukrainas parlament Verchovna Rada.

- Vi har ett gemensamt mål - ett demokratiskt och välmående Ukraina, sade Jusjtjenko efteråt.

Bland de hundratals gästerna var sju presidenter och USA:s avgående utrikesminister Colin Powell. Leonid Kutjma, som lämnar presidentposten efter tio år av alltmer auktoritärt styre, deltog också.

Jusjtjenko väntas föra in Ukraina på en mer västinriktad kurs än Kutjma.

Inofficiell ceremoni

På Självständighetstorget i Kiev väntade hundratusentals anhängare på den nye presidenten för en inofficiell ceremoni efter edsavläggelsen. Torget var centrum för höstens massprotester mot valfusk, det som kommit att kallas den orange revolutionen. Efter veckor av politisk kris ogiltigförklarades presidentvalet och Jusjtjenko vann omvalet den 26 december. Men invigningen har dragit ut på tiden eftersom hans ryskorienterade rival Viktor Janukovytj överklagat resultatet gång på gång.

Strax innan han svor eden träffade Jusjtjenko Powell.

- Jag försäkrar er om att ni kommer att fortsätta att ha den amerikanska regeringens och det amerikanska folkets fulla stöd medan ni gör de ansträngningar som det ukrainska folket väntar sig, sade Powell till Jusjtjenko enligt Reuters.

En av Jusjtjenkos viktigaste uppgifter blir nu att skapa goda relationer även med Ryssland, som stött Janukovytj. På måndag väntades den nye presidenten resa till Moskva för att träffa sin ryske kollega Vladimir Putin.

Tidigare premiärminister

Den 50-årige Jusjtjenko, tidigare centralbankschef, representerar för många ukrainare en historisk chans att närma sig Västeuropa och få bukt med korruptionen.

Till yrket är han revisor. Som centralbankschef införde han Ukrainas första stabila postsovjetiska valuta, hryvnan, 1996. Han lyckades hålla den stabil mot dollarn, medan motsvarande experiment i grannlandet Ryssland blev rena berg- och dalbanan.

1999 utnämndes han till premiärminister. Då tog han med sig ett grupp unga liberaler in i regeringen. De väntas nu styra landet tillsammans med honom. Jusjtjenko försökte bryta banden mellan staten och den organiserade brottsligheten, men han fick fiender i parlamentet och i regeringen och i april 2001 avskedades han av Kutjma.

Jusjtjenko har i själva verket redan svurit presidenteden en gång - i revolutionens hetta i november lade han handen på bibeln och avlade eden efter en parlamentssession.

Joanna Kurosz/TT