Althin: Det är rättsskandal

NYHETER

Nu anklagar han Sverige för psykterror mot Ghezali

1 av 2 | Foto: Kräver förklaring Sedan Peter Althin fått träffa sin klient "Kubasvensken" Mehdi Ghezali är han mycket upprörd. Att inte Ghezali fått kännedom om att han haft en svensk advokat under sin fångenskap är skandal, säger han.

RONNEBY

Utrikesdepartementet, Säpo och regeringen har betett sig fullständigt skandalöst mot Kubasvensken Mehdi Ghezali. Det anser hans advokat Peter Althin.

- Detta är den största skandal vi haft i svensk rättshistoria, dundrar han.

Det som gjort Peter Althin så upprörd är ett samtal med Mehdi Ghezali i går.

- Han berättade för mig att han inte vid något av sina möten med svenska myndighetsrepresentanter fått veta varken att han hade en svensk advokat eller att det i hans hemland fanns en stor organiserad grupp som kämpade för hans sak.

- Svenska myndigheter har utövat psykisk terror mot honom. Det viktigaste för en människa som sitter fängslad så länge är självklart att veta att han inte är bortglömd.

Om man inte berättar detta är det att utsätta den fängslade för psykisk terror, menar Althin. Per Althin skrev själv ett brev till Mehdi Ghezali för två år sedan.

- Brevet har han inte fått. Och ingen annan har berättat för honom att han hela tiden haft en advokat i sitt hemland.

Berättade ingenting

- De UD-tjänstemän och poliser som besökt honom har inte heller berättat om Guantánamogruppen. En grupp som arbetat intensivt för hans frigivning.

Advokat Althin ifrågasätter också vad svenska myndigheter känt till om den terror svensken utsatts för.

- Vad visste egentligen UD och regeringen om amerikanarnas metoder? undrar han. Och varför har man inte medgett att man inget kunnat göra för Mehdi och erkänt att det är USA som lagt spelplanen och dömt i matchen?

Han tänker nu kräva en förklaring av UD och regeringen.

- En vitbok där man får redogöra för sitt agerande. Det är viktigt att vi får veta vad svenska myndigheter i verkligheten har gjort för sin medborgare.

Fick en videohälsning

Utrikesminister Laila Freivalds pressekreterare Anders Hagqvist har svårt att bemöta Peter Althins angrepp.

- De tjänstemän som besökt svensken i fängelset har informerat om att det fanns ett stort svensk engagemang för hans sak, säger han. Från UD och hans far. Han fick bland annat en videohälsning från fadern.

Men informerades han om att han hade en svensk advokat och om Guantámogruppens existens?

- Gruppen kände han till så vitt jag förstår. Han fick ju Den svenska läseboken från dem. Däremot känner jag inte till om han fick veta något om Peter Althin. Han var ju ombud för fadern och inte för sonen.

- Men jag vet att han informerades om att UD var engagerad i hans fall.

Tidigare:

Pelle Tagesson