Astra Zeneca hotar flytta forskning från Sverige

NYHETER

Stockholm

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca hotar med att flytta viktig forskning från Sverige om inte landstingen blir mer positiva till företagets nya mediciner, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

- Varför ska vi lägga elva miljarder kronor om året på forskning i Sverige när Sverige som land inte uppskattar vad de här 5 000 forskarna gör? Sverige har en långsiktig plats i vår forskning, men nya investeringar kommer förmodligen att ske utanför Sverige, säger Astra Zenecas utvecklingschef Martin Nicklasson till Ekot.

Sedan Astra Zeneca bildades för fem år sedan har bolaget stadigt ökat sin forskning i Sverige och antalet anställda har ökat från 8 000 till 13 000.

Anledningen till omsvängningen är att landstingen börjat rekommendera sina läkare att skriva ut äldre och billigare läkemedel i stället för de senaste produkterna i syfte att spara pengar.

Astra Zeneca har samarbetat med landstingen om den kliniska forskningen, som består i att testa nya mediciner på människor. Det är i första hand den forskningen som Nicklasson nu hotar att flytta från Sverige.

TT