De grips med lösesumman

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag ställs tre män inför rätta för kidnappningen av Erik Westerberg, 23

1 av 2 | Foto: POLISEN
hade 11 miljoner i bilen Här grips Prédag Sevic, 33, av fransk polis. Enligt polisen hade han och hans kumpan en timme tidigare hämtat den lösesumma på 1,2 miljoner euro, motsvarande 11 miljoner kronor, som Erik Westerbergs pappa lämnat i en väska.

När Erik Westerberg, 23, öppnade dörren för blombudet fick han en pistol riktad mot sig.

Kidnapparna hotade att skjuta honom i nacken och höll honom inlåst i fem skräckfyllda dygn.

I dag börjar rättegången mot Karadjordje Derikonja, 23, Prédag Sevic, 33, och Nenad Radic, 42, som kan dömas till fängelse på livstid för människorov och grov utpressning.

Direktörssonen Erik Westerberg trodde stundtals att han skulle dö. Han var bunden till händer och fötter och tejpad för ögonen. Mannen som vaktade honom var beväpnad. Födan var knapp - en smörgås om dagen.

Samtidigt levde Erik Westerbergs familj i fasansfull ovisshet. Utåt vågade de inte visa något. För att inte väcka misstankar fick de tvinga sig själva att försöka leva så normalt det gick samtidigt som de inte visste om de någonsin skulle få träffa sin son levande igen.

Trodde det var ett skämt

Livstecknen från sonen var få. De visste inte var han förts, hur han mådde, om hans överhuvudtaget var vid liv.

Första meddelandet var inspelat och spelades upp i telefonen för Eriks pappa Lars Westerberg. I polisförhören berättar han hur en alldeles vanlig tisdagsmorgon förvandlades till en mardröm.

- Om jag ville se Erik levande igen skulle jag skaffa 1,2 miljoner euro på 72 timmar.

Lars Westerberg har berättat för Aftonbladet hur han först trodde att det rörde sig om ett smaklöst skämt. Men hoten var verkliga. Kidnapparna menade allvar.

- Han blev tvungen att stålsätta sig eftersom han kände att han hade sonens liv i sina händer, säger advokat Conny Cedermark.

De följande dygnen beskriver Lars Westerberg som en dålig och overklig agentfilm. Trots att kidnapparna varnat honom för att dra in polisen larmade han dem omedelbart. En mycket omfattande internationell jakt startade. Poliser i Sverige, Luxemburg, Frankrike, Belgien och Tyskland samarbetade i den stora operationen.

- Vi hade ingen chans att klara det här själva, det var en ryggmärgsinstinkt att ringa polisen.

"Katten heter Tarzan"

Han krävde att få något bevis på att sonen levde. Efter ett dygn gav de med sig. Lars bad dem ta reda på vad deras katt heter. Efter en dag ringde de tillbaka.

- Hon heter Tarzan.

- Det var alldeles rätt det! Det gör mig alldeles glad, svarade Lars Westerberg.

Efter fem dygn var dramat över. När pengarna överlämnats utanför Paris, meddelade kidnapparna var sonen fanns och han hittades fastkedjad i ett träd i Gustavsberg utanför Stockholm. Därefter vågade polisen slå till.

Karadjordje Derikonja och Prédag Sevic greps i Frankrike med 1,2 miljoner euro i bilen.

Men de förklarade sig oskyldiga. De skulle bara hjälpa en vän att föra hem en summa pengar.

- Min klient bestrider i huvudsak åtalet mot honom, säger Bengt H Nilsson som försvarar den ene.

Greps på Arlanda

Nenad Radic som är misstänkt för att ha vaktat Erik Westerberg under kidnappningen greps på Arlanda kort efteråt. Han satt på ett plan som stoppades strax innan det skulle starta mot Bryssel.

- Min klient anser att han har blivit indragen i det hela på grund av olyckliga omständigheter, säger hans advokat Peter Skeppstedt.

I går åtalades männen för människorov och grov utpressning. En kvinna åtalades samtidigt för skyddande av brottsling för att hon köpt en flygbiljett åt Nenad Radic i syfte att hjälpa honom att fly från Sverige.

Även hon förnekar brott.

- Erik har behandlats hänsynslöst. Kan jag styrka det i rätten kommer vi att yrka på ett väldigt strängt straff, men jag vet inte om det blir livstid, säger kammaråklagare Ola Sjöstrand.

Han har lett den omfattande förundersökningen som tagit över sju månader att slutföra.

- Jag och familjen Westerberg är väldigt nöjda med att vi kunde vänta tills vi fått männen som greps i Frankrike utlämnade så att vi kan pröva allt i en rättegång, säger Ola Sjöstrand.

Männens förklaring att det finns en man som heter Mohammed som styrt kidnappningen tror inte utredarna på. Den tekniska bevisningen mot dem är stark.

Jobbig rättegång

Familjen Westerberg tycker att det är skönt att den rättsliga processen härmed närmar sig ett avslut. Men rättegången kommer att bli tung.

- Nu kommer de att återuppleva traumat och det är klart att det blir jobbigt för dem, säger deras advokat Conny Cedermark.

Sedan Erik Westerberg kidnappades har deras liv för alltid förändrats.

- Små saker i vardagen har blivit jobbiga, som när mobilen ringer, om de inte får tag på Erik. Det finns en osäkerhet i tillvaron som inte funnits där tidigare.

I dag börjar rättegången.

Camilla Norström, Thomas Gustafsson

Publicerad: