Nyheter

10 000 drabbas av flygstrejken

NYHETER

Strejken inleddes i morse - och fortsätter på måndag

Flygstrejken är inledd - och kommer troligen att fortsätta på måndag.

– Jag kommer inte att ta initiativ till någon förhandling, sa Per Winberg, ordförande i Transport strax efter lunch på fredagen.

SAS har redan börjat boka om alla passagerare på måndagsmorgonens flygningar.

Dagens punktstrejk, mellan klockan fem och tio på morgonen, satte stopp för ett 80-tal flygningar med SAS och dess dotterbolag. Enligt en grov uppskattning drabbades omkring 10 000 resenärer.

Enligt SAS hade de flesta resenärerna på morgonen fått besked om strejkens konsekvenser.

– Redan i dag gör vi ett nytt trafiksystem till måndag. Vi måste utgå från att det blir strejk då också och bokar därför om våra resenärer redan idag, säger Ulrika Fager, informatör på SAS i Sverige.

Kostnaden för strejken uppskattas till miljontals kronor.

Inga nya planerade förhandlingar

Och det verkar bli strejk också på måndag.

– Det finns inga nya planerade förhandlingar. Jag tänker inte heller ta initiativ till det, men är givetvis öppen om arbetsgivarsidan vill det, sa Per Winberg strax före två på fredagen.

Det var inte lönekrav som satte stopp för en uppgörelse utan krav på att tekniker, och enbart tekniker, ska få utföra vissa arbetsuppgifter.

Samma fråga var uppe i förhandlingarna för exakt ett år sedan. Då löstes den genom att en arbetsgrupp tillsattes. Men gruppen upplöstes efter ett par tre möten utan att frågan var löst.

Därför föreslog medlartrion den här gången en ny arbetsgrupp men med en opartisk ordförande för att lösa frågan under årets avtalsrörelse.

Den lösningen köpte inte Transport.

Tar avstånd från konflikten

Men styrelsen för flygmekanikernas klubb på Arlanda, också medlemmar i Transport, tar i ett brev avstånd från konflikten.

Men Per Winberg känner inte att Transport har förlorat stödet hos medlemmarna.

– Jag har informerat mig om det där och det rör sig omtvå-tre personer. De lämnade avtalsförhandlingarna och har inte varit med på slutet. De vet inte vad förhandlingarna nu handlar om, säger Per Winberg.

Inga kontakter sedan onsdagen

En av konfliktens medlare, Gunnar Grenfors, sade på fredagsmorgonen till aftonbladet.se att man från medlarnas sida inte varit inblandad i några initiativ till kontakter mellan parterna sedan onsdagen.

Sven Cahier, ordförande för HTF på SAS anser att strejken är mycket olycklig och möjligen beror på ett missförstånd.

- Jag tycker det är oerhört tråkigt och jag tror att parterna pratat förbi varandra, säger han efter att ha hört båda sidornas versioner.

Så slår flygstrejken

Alexandra Forslund-TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter