Kämpar mot sex- handeln - hotas till livet

NYHETER

Anna Grönlund (fp): Jag vägrar att låta mig tystas

Riksdagsledamoten Anna Grönlund (fp), Kiruna, kämpar mot prostitutionen i Norrbotten.

Därför mordhotas hon.

- Det är nästan omöjligt att debattera sexhandeln här.

Foto: Riksdagskvinna Anna Grönlunds kamp mot prostitutionen i Norrbotten har lett till att hon blivit mordhotat två gånger. "Debatten har spårat ur", säger nu riksdagsledamoten från Kiruna.

I februari skrev Anna Grönlund, 32, flera insändare i lokala tidningar mot sexhandeln med ryska kvinnor i Norrbotten. Hon presenterade också folkpartiets rapport om trafficking och sexhandel.

Enligt Svenska Dagbladet väckte engagemanget ont blod.

- En man ringde två gånger till mitt mobilsvar och sa att jag inte skulle ta så allvarligt på frågan. Han sa också att jag inte skulle leva länge till om jag inte slutade engagera mig, säger Anna Grönlund till Aftonbladet.

Hon har anmält hoten till riksdagens säkerhetstjänst men valt att inte göra en polisanmälan.

Och hon tänker inte låta sig tystas.

- Jag förstår att man försöker tysta ner det. Men den här frågan är väldigt, väldigt angelägen, säger hon.

De senaste månaderna har sexhandeln i Norrbotten debatterats flitigt och fått stor uppmärksamhet. Polisen i Norrland anklagas för att se genom fingrarna med handeln och ryska kvinnor som gift sig med svenskar känner sig utpekade som prostituerade.

Men Anna Grönlund anser att debatten i Norrland spårat ur. Och hon ger Kirunas kommunalråd Lars Törnman en stor del av skulden.

- Törnman har i debattartiklar och intervjuer sagt att sexhandeln inte är så allvarlig, utan att det är synd om männen i Norrbotten som inte kan hitta en partner, säger Anna Grönlund.

Fel på systemet

Hon anklagar Lars Törnman för att legitimera sexhandeln, och i går krävde hon hans avgång.

- Jag förstår inte hennes reaktion, säger Lars Törnman. Det jag sagt är att jag har förståelse för att sexhandeln finns. Regionalpolitiken fungerar inte vilket gör att unga, speciellt tjejer, flyttar. Det här är ett tecken på att systemet inte fungerar och då måste man göra något åt systemet.

Gunnar Svensson