Pippi vädjar: Lämna gojan Douglas i fred

NYHETER

Inger Nilsson skriver till Jordbruksverket

TIDAHOLM

Papegojan Douglas öde har upprört många. En av dem är Pippi själv – skådespelaren Inger Nilsson, 43.

Nu skriver hon ett öppet brev till Jordbruksverket:

– Låt Douglas vara i fred.

För 33 år sedan syntes de tillsammans på vita duken i filmen ”Pippi på de sju haven”. Nu är Inger Nilsson, som spelade Pippi, upprörd över att Jordbruksverket vill stoppa allmänheten från att se den tidigare ”filmstjärnan”.

– Han har ju levt så länge i rampljuset så det är klart att det är där han trivs bäst. Jag tycker att han ska få fortsätta med det. Allt annat är bara dumt, säger hon.

Att regler som är till för att skydda utrotningshotade djur ska tvinga ägarna att ha Douglas i en liten bur på lagret tycker hon är befängt.

Tillhörde fienderna

– Jag hävdar bestämt att han ska få fortsätta ha ett värdigt liv. Är det där människor kan se honom tycker jag att det är där han ska få vara.

Det tycker hon trots att den ljusröda aran i filmen tillhörde piraterna som höll hennes pappa fången.

– (skratt) Ja, trots att han tillhörde fienderna. Det spelar ingen roll.

Numera är han ju en del av den svenska filmhistorien.

Hon hade inte många scener med Douglas, men hon minns honom trots att det har gått så lång tid.

– Vi skådespelare tittade och pratade mycket om honom. Han var vacker, men vi fick inte vara så nära för de sa att han kunde vara aggressiv. Men det var inte så konstigt eftersom det var varmt och lamporna var starka i studion. Där tror jag däremot inte att han trivdes.

Ägarna glada

När Douglas ägare får höra om Inger Nilssons brev blir de glada.

– Vad kul att hon engagerar sig för Douglas. Det känns verkligen bra. Det vore roligt om hon fick komma hit och träffa honom igen efter alla dessa år. Hon är varmt välkommen, säger Ragnar Birgersson på Tropikhuset i Jönköping.

Inger Nilssons brev om Douglas

Nils Olauson