Nyheter

Bushs seger är inte självklar

NYHETER

John Kerry tog chansen att vända valvinden.

Med en aggressiv offensiv fick han president Bush ur balans.

Det var ingen knock-out seger men Bush var groggy efteråt.

Presidentens seger i november är inte länge är självklar.

Kerry vann klart på en rad punkter.

Han gick på stenhård offensiv från första början. Anklagade presidenten för att ha gjort monumentala misstag i Irak. Han fick Bush på defensiven. Utan att för den skull vara respektlös mot ämbetet.

John Kerry uppförde sig som en president. Koncentrerad. Kunnig. Tonläget var lugnt men ändå kraftfullt. Efter debatten borde få amerikaner tvivla på att Kerry har vad som krävs för att styra landet, även om de inte delar hans åsikter.

Han lyckades tydligt och trovärdigt ifrågasätta kopplingen mellan kriget mot terrorismen och Irakkriget. Det räcker om en del av de osäkra väljarna tror på honom.

Lyckades överträffa förväntningar

Kerry var underdog i debatten. Han hade de lägsta förväntningarna på sig och lyckades överträffa dom.

Bush satsade hårt på att förstärka intrycket att John Kerry hela tiden ändrar ståndpunkter om Irak. Utan att lyckas.

Däremot är det tveksamt om Kerry visade tillräckligt av sin mänskliga sida. Han skrattade några gånger men i motsats till president Bush visade han inga känslor.

Ingen av kandidaterna gjorde något tydligt misstag.

President Bush gjorde inte bort sig. Men han gjorde ett svagt intryck. Som sittande president hade han den otacksamma uppgiften att försvara vad han gjort under de senaste fyra åren.

Bush var inte trovärdig när han försökte hävda att USA har en stark koalition bakom sig i Irak. Han hade vunnit på att erkänna misstag i Irak.

Presidenten gjorde stundtals ett osäkert och okoncentrerat intryck. Några gånger hade han svårt att hitta orden. När Kerry öste på med anklagelser om att Bush gjort ett dåligt jobb såg presidenten snarare besvärad ut än kampvillig.

Jag har sett en betydligt starkare Bush ute i valkampanjen.

Kerry var tvungen att göra bra ifrån sig i debatten för att ha en chans att hämta in förlorad mark i opinionsundersökningarna. Jag tycker mycket talar för att han lyckades.

Men han måste vinna de följande två debatterna om han ska ha en chans den 2 november.

Wolfgang Hansson

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter